Z. Mirković
Ambiciozni planovi: Luka Marković

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču poručuje da Zajednica neće dozvoliti da nijedan naš klub propadne zbog krize izazvane korona virusom.

– Ne plašim se preterano za opstanak naših klubova, jer smo stvorili mogućnosti da ih spasemo, time što imaju “sigurnu kuću” u prostorijama Zajednice. Te prostorije, koje su renovirane, stoje na raspolaganju svim klubovima – poručuje Marković za “Vesti”.

On dodaje da svaki klub koji dođe u nevolju do oporavka može da koristi prostorije Zajednice.

Ocenio je, takođe, da država Austrija nije dovoljno uradila na spasavanju organizacija kao što su naši klubovi, koji su neprofitne organizacije. Međutim, izražava nadu da će ipak uslediti neke dodatne mere kojima će država pomoći našim klubovima da prebrode aktuelnu kriznu situaciju izazvanu pandemijom i korona merama.

– Moramo uzeti u obzir da smo do sada bili klubovi zatvorenog tipa. Nijedan nije na poreskoj listi, a ni kao društvena organizacija nema ugovor sa gradom ili državom o delovanju. To ima od ove godine Zajednica, koja sada ima status javnodruštvenog udruženja koje će imati projekte sa gradom i time biti na budžetu gradskih vlasti – objasnio je Marković.

To će, smatra, promeniti kompletnu situaciju, a donosi i status Zajednici za novo doba.

Marković je podsetio da je, kada je došao na čelo Zajednice, postavio više ciljeva koje želi da ostvari tokom mandata, a čija realizacija ne zavisi od pandemije.

– Korona nas nije omela u početku realizaciji ciljeva. Tako smo najpre renovirali prostorije Zajednice, u koje smo uveli i grejanje, koje nije postojalo. Time smo omogućili uslove da se prostorije koriste tokom cele godine – dodao je on.

Zajednica će se baviti i izdavačkom delatnosti štampajući knjige o Srbima u Beču i Austriji.

– Skupili smo sve knjige koje su vezane za Srbe u Austriji i Beču. Već smo sa gotovo svim izdavačima dogovorili da se doštampaju te knjige pod izdavaštvom Zajednice. Naš posao je da čuvamo sve tragove postojanja Srba na ovim prostorima – objasnio je on.

Tako će biti štampani “Tragovi Srba u Beču” prof. dr Volfganga Rorbaha, njegovo novo delo “Nastanak i razvoj slavistike u Beču”, “Srbi u Austriji” Marka Lopušine i Svetlane Matić i druga dela.

Preneo je i da su kompletna arhiva Zajednice digitalizovana, kao i Radničkih sportskih igara, i da je sve spremno da bude odštampano u jednoj knjizi.

KUD “Branko Radičević” održavao probe u septembru 2020.

Obnovljene “Novine srpske”

Marković kaže da će biti “obnovljene” i “Novine srpske”, koje su nekada izdavane u Beču.

– “Novine serbske” su bile prve srpske novine, koje su se pojavile 1. avgusta 1813. u Beču, imamo već test verziju sa logom Zajednice, a prvo izdanje planirano je za 1. avgust, na godišnjicu štampanja prvog broja tog lista pre više od 200 godina – rekao je Marković.

Folklorna reprezentacija

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču navodi da mu je želja da napravi “reprezentaciju” folklora koja bi imala svoju posebnu nošnju i nastupe, a bila bi sastavljena od članova svih klubova koji čine Zajednicu.

Napravićemo filharmoniju

Marković kaže da je bio cilj da se napravi filharmonija od naših muzičara koji žive u Austriji. Filharmonija je trebalo na kraju prošlog leta da nastupi na Balkanskom festivalu u Beču zajedno sa Banjalučkom filharmonijom. To nije realizovano zbog korona mera, ali se nije odustalo od toga, već je projekat odložen za doba posle korone.