pixabay.com

U školama u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu u petak se završava takozvana “bezbednosna faza”, koja je predviđala tri puta nedeljno testiranje i nošenje maski izvan učionice i predviđeno je bilo da se pređe u narednu fazu korona mera u školama koje će se primenjivati na osnovu procene rizika od zaraze u svakoj austrijskoj pokrajini pojedinačno.

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman naglasio je da će testiranje nevakcinisanih đaka biti nastavljeno.

– Kod đaka mlađih od 12 godina se ne menja ništa, oni će se i dalje testirati tri puta nedeljno. Za đake od 12 godina testiraće se oni koji nisu vakcinisani. Vakcinisani će moći dobrovoljno dalje da se testiraju – objasnio je on.

Ove mere primenjivaće se i u Burgenlandu, pokrajini u kojoj je epidemiološka situacija od strane Krizne grupe ocenjena povoljnom, pa je moglo biti ukinuto testiranje i nošenje maski.

Međutim, vlasti u Burgenlandu, zbog blizine Beču i Donjoj Austriji odlučile su da se nastavi testiranje sa ciljem sprečavanja prelivanja talasa infekcija.

Nove mere predviđaju i da se svakog petka procenjuje epidemiološka situacija u svakoj pokrajini pojedinačno i na osnovu toga donesu određene mere.

Prema aktuelnoj situaciji u Burgenlandu je situacija niskog rizika od zaraze, ali u Beču i Donjoj Austriji srednjeg rizika.

Prema planu Ministarstva zdravlja, kod niskog rizika predviđeno je da se ukinu testovi i nošenje maski.

Kod srednjeg rizika primenjuje se dalje testiranje tri puta nedeljno i nošenje maski izvan učionice.

Pošto se Beč kreće ka situaciji visokog rizika zaraze to bi značilo uvođenje obaveznog nošenja maski i za vreme nastave u učionici za decu stariju od 14 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here