Vesti

U raskošnoj prirodi Kostolca proteklog vikenda okupili su se oni koji stoje u prvim redovima odbrane srpskog jezika u dijaspori. Seminar za nastavnike srpskih dopunskih škola održan je u naučnom centru arheološkog nalazišta Viminacijum.

Tokom dva dana, nastavnici su imali priliku da čuju brojna predavanja koja će im pomoći da na što kvalitetniji način organizuju časove maternjeg jezika za mališane u rasejanju, ali i da razmene međusobna iskustva.

Sreli su se oni koji su ove godine završili četvorogodišnji mandat u inostranstvu i oni koji će od jeseni započeti svoju prosvetiteljsku misiju. Devetnaest novih nastavnika krajem avgusta krenuće put Nemačke, Švajcarske, Francuske…

Slavica Jašić, predstavnica Ministarstva prosvete, poželela je svim nastavnicima uspešnu narednu školsku godinu.

– Vi ste naši predstavnici u inostranstvu. Vi ste naši ambasadori. Ta deca su 20 odsto naše populacije, a 100 posto naše budućnosti. Timski rad treba da bude vaša zvezda vodilja. Ponosni smo što imamo ukupno 53 nastavnika i oko 4.800 učenika. To je za oko 500 više nego prošle godine. Ponosni smo što brojke rastu u korist srpskog identiteta. Nadamo se da ćemo u budućnosti otvarati nova odeljenja u gradovima u kojima još nemamo organizovanu nastavu – rekla je Jašićeva.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti”.

2 COMMENTS

  1. Moja deca su, i bez tadasnje dopunske skole, vladala gospodskim jezikom, cak i pismom. Nisam dao da ih tadasnji ucitelji zaludjuju “bratstvom”. Na kraju smo svi bili proterani sa ognjista i za njih nije bilo mesta u crvenoj drzavi. U kojoj meri su danasnji prosvetitelji drugaciji od svojih prethodnika? Njih doduse ne oderedjuju komunisti, ali njihova deca.

  2. Odbranite prvo srpski jezik i ćirilicu u Srbiji,a dijaspora se sama bori da ga odbrani.Sve radimo naopačke.Kako će oni napolju poštovati svoj jezik kad je u matici Srbiji izgubio svako poštovanje,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here