Nastavnici se “tukli” pred decom u osnovnoj školi

0

Deca ne treba da gledaju nasilje (ni verbalno, a kamoli fizičko) u vaspitno-obrazovnoj ustanovi kakva je škola (Foto: Ilustracija)
 

Nastavnici i članovi lokalne samouprave usred nastave svađali su se na hodnicima oko direktorske fotelje. Uznemireni učenici koji su se zatekli u holu uplašeno su zvali roditelje, a intervenisala je i policija.

 

– Tuku se nastavnici. Mislim da su uhapsili nastavnika geografije!, vikao mi je sin u slušalicu. Rekla sam mu da se pomeri i da ih ne gleda. Strašno! Kako ih nije sramota! – priča jedan od roditelja čije je dete pohađalo nastavu u vreme burne rasprave u školi.

Časovi su prekinuti posle incidenta a đaci su pušteni kućama. Nastavnici su sedeli u zbornici rešeni da se ne pomere dok ne budu bili sigurni da se “nasilnici”, kako kažu, neće vratiti.

 

– Nisu se nastavnici tukli. Članovi lokalne samouprave, među kojima je i žena koja se predstavila kao nova v.d. direktora, upali su u školu. Pokušali su da nasilno uzmu pečat, čime bi zvanično preuzeli upravljanje školom. Mi im nismo dali da uđu, ali nije bilo udaraca niti povišenog tona – tvrdi Tanja Novosel, v.d. direktora.

 

Član Školskog odbora Mirjana Nikolić objašnjava da su članovi opštinskog veća pokušali nasilno da uđu u školu i da su roditelji više nego ogorčeni.

Neću da gledaju nasilje

– Nećemo dovoditi decu u školu gde ima političkog i fizičkog nasilja. Za 50 godina u ovoj školi se nije desio nijedan incident, porodično se školujemo ovde i nikada nije bilo problema. Ako se ovako nastavi, deca neće dolaziti u ovu školu ni danas, ni sutra – ističe Mirjana Nikolić, majka tri đaka koja se školuju u toj obrazovnoj ustanovi.

 

U korenu sukoba su tenzije koje u ovoj čukaričkoj školi traju već mesec dana, od kada lokalna samouprava, nastavnici i roditelji lome koplja oko izbora novog direktora. Uz sukob struja u Školskom odboru, pometnju unosi i to što Gradska skupština nije verifikovala mandate članovima tog odbora, bez čega nema izbora ni razrešenja tenzija koje najviše štete učenicima.

 

Kao da su odrasli, i bivši i sadašnji direktori i nastavnici, zaboravili gde su i šta rade, pa i to da je njihov zadatak da vaspitavaju, a ne da deci budu ovakvi uzori.

 

Nastava je prekinuta kako bi bilo održano vanredno nastavničko veće, deca su raspuštena kućama. Na kasno sinoć održanom savetu roditelja odlučeno je da deca od sutra ne pohađaju nastavu sve dok nadležni ne reše problem u školi. I na nastavničkom veću je 57 nastavnika potpisalo obaveštenje direktoru da od srede neće držati časove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here