Kosovo online
Žaklin Nastić

Nemačka bi trebalo da insistira da Priština poštuje preuzete obaveze, poput Zajednice srpskih opština, kao i da radi na deeskalaciji, umesto da, kao do sada, krivca u svemu traži na strani Srbije, poručila je u intervjuu za Kosovo onlajn poslanica u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić.

Nemačka i druge zemlje gaze Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, kaže Nastić, ukazujući na dvostruke aršine – umesto da situacija ide ka deeskalaciji, podržava se „rasistička“ politika Prištine, čiji je cilj stvaranje „velike Albanije“.

Kako je vaše viđenje situacije na Kosovu, posebno posle dešavnja u Banjskoj ?

– Ocenjujem je ekstremno teškom, posebno posle događaja u Banjskoj. Drugačije ocenjujem događaje u Banjskoj od mnogih država, i od Prištine. Postojao je razlog zbog kojeg je moglo doći do toga. Od kada je Aljbin Kurti na vlasti u Prištini, situacija je masivno eskalirala. Njegova politika je bila usmerena ka eskalaciji, u prilog tome su i neprihvatanje sprovođenja sporazuma iz 2013. i 2015. u vezi Zajednice srpskih opština. Događaj u Banjskoj, koji treba osuditi, koristi se da se spreči uspostavljanje ZSO iako se Priština na to sporazumom obavezala. Ne smatram da će pod ovim okolnostima Priština uslištiti zahtev EU da uspostavi ZSO.

Šta je potrebno da bi došlo do deeskalacije ?

– Definitivno bih pozvala Prištinu da ne doprinosi dalje eskalaciji situacije. Vidi se da pripadnici manjina, posebno Srbi, napuštaju Kosovo. Bila sam na Kosovu i videla da je broj etničkih napada znatno povećan. Na Badnje veče su upucana deca. Potrebna je deeskalacija. Morale bi međunarodna zajednica i nemačka vlada da zatraže da Priština prestane sa eskalacijom, umesto da traži u svemu krivca u Srbiji.

EU je rešena da se pitanje Kosova reši što pre, Nemačka je najužurbanija po tom pitanju. Najviše želi da rešeno bude kroz priznanje. Zašto je tako ?

– Ne delim mišljenje nemačke vlade. Kosovo je uz kršenje međunarodnog prava, ratom NATO, otcepljeno od Srbije. Sada, kada imamo rat u Ukrajini, Nemačka se stalno poziva na poštovanje međunarodnog prava. To međunarodno pravo mora da važi za sve, a tako i za teritorijalni intergritet i suverenitet Srbije. To kaže i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, a tu Rezoluciju, neke zemlje, posebno Nemačka – gaze.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da ispuni ništa što je dogovoreno, pa ni ZSO. Čini se da to Nemačka najmanje vidi ili ne želi da vidi. Da li je to tako?

– Nažalost, to je tako. Ali, kada se pogleda razvoj konflikta, Nemačka je 1999. sa ministrom iz redova Zelenih Joškom Fišerom forsirala napad na SRJ, a tu „tradiciju“ Zelenih sada nastavlja ministarka Analena Berbok. Bilo bi važno da se deeskalira situacija, da na tome se ne radi. Primenjuju se dvostruki aršini. Umesto toga – podržava se, mogu slobodno reći, rasistička politika Prištine, koja ima za cilj stvaranje „velike Albanije“. Taj cilj je postao sasvim jasan posle Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji. Kada sam bila, krajem marta, na Kosovu, videla sam samo albanske zastave i morala sam da pitam kada postoji Kosovo zašto je onda Albanija svuda prisutna, kao i narativ „velike Albanije“. Za žaljenje je što nemačka vlada podržava takvu politiku – zaključila je Žaklin Nastić.

1 COMMENT

  1. Trebalo bi pred nadleznim institucijama Nemacke poneteti krivicne protiv Analene Berbok i ostalih zvanicnika Nemacke zbog nepostovanja rezolucije 1244 SB UN i zbog rusenja teritorijalnog inegriteta Srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here