EPA
NATO vojnici

Naglasiću potrebu jačeg angažmana NATO u jugoistočnoj Evropi, odnosno Zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama, kako bismo i te zemlje ohrabrili u njihovom nastojanju za članstvo u NATO, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman uoči samita država članica NATO u Berlinu.

On je dodao da će posebno istaći krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promene izbornog zakona koji bi trebalo da odražava usvajanje onih važnih izmena kojima bi se regulisala ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Dejtonskim i Pariskim sporazumom, preno je Index.hr.

“Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti tri konstitutivnih naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti evropsku perspektivu i NATO članstvo”, rekao je Grlić Radman.

On je kazao u Berlinu da veruje da će se na ministarskom sastanku NATO otkloniti sumnje Turske koja se protivi ulasku Švedske i Finske u savez.

– Naravno da moramo videti koji je turski stav po tom pitanju. Ali siguran sam da će na kraju prevladati zajedništvo kada je u pitanju pristupanje Finske i Švedske, s kojima delimo iste vrednosti i da ćemo naći zajednički jezik – rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je vezano za ruski napad na Ukrajinu neophodno zauzimanje jasnog stava NATO i definisanje odnosa saveza prema Rusiji.

Neformalni dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO podeljen je u tri bloka, a danas bi trebalo da se raspravlja o posledicama ruskog napada na Ukrajinu i o strateškom konceptu NATO koji bi trebalo da bude usvojen na samitu u Madridu krajem juna.

1 COMMENT

  1. ‘rvatska posla. Nit’smrde , nit’ mirisu. Samo gledaju da se priklone, uvek su vodili pro-nemacku i pro-americku politiku i to uz svoju korist. Bez Amerike – ne bi bilo ni Oluje. Niti bi Srbi morali napustiti vekovna ognjista. Za ‘rvate – zna se: kradeze zauvek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here