EPA/STEPHANIE LECOCQ
Jens Stoltenberg

“Vojno rukovodstvo NATO-a procenjuje mogućnost ulaganja u stvaranje pomorske baze u Albaniji”, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg posle sastanka sa albanskim predsednikom Iljirom Metom.

– Albanija igra važnu ulogu u NATO-u, to je važno i za nju i za NATO. Kao što sam rekao, već imamo program po kojem ulažemo i upravljamo vazdušnom bazom u Albaniji. Za sada nije doneta odluka o investicijama u vojnu pomorsku bazu, ali to je stvar koju razmatra naše vojno rukovodstvo. Na osnovu toga, NATO će donositi odluku – objasnio je Stoltenberg.

Meta se nalazi u poseti Briselu, gde se sastao sa generalnim sekretarom Severnoatlanskog saveza. Ministar odbrane Albanije Olta Džačka ranije je zvanično predložio da se otvori pomorska baza NATO-a u toj zemlji.

Predsednik Albanije je krajem januara izjavio da će izgradnja prve vazduhoplovne baze NATO-a u zemlji doneti strateške investicije i bezbednost i dodatno će obavezati Albaniju pred alijansom.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u avgustu 2018. godine da je NATO odlučio da izgradi prvu vazduhoplovnu bazu na Zapadnom Balkanu u centralnoj Albaniji. Za izgradnju je izabran stari vojni aerodrom u gradu Kučova u okrugu Berat, u centralnom delu zemlje. Izgradnju finansira Severnoatlantski savez u partnerstvu sa Vladom Albanije. NATO planira da uloži više od 50 miliona evra u prvu fazu projekta modernizacije aerodroma u Kučovi.

 

2 COMMENTS

  1. Albanija, Crna Hora, Makedonija i Hrvatska
    NATO-OTAN , donesce toliko smsca u ovim
    drzavicama posebno na Jadranu, bit ce im
    dzubra preko glave. Najvise ce pogoditi
    turizam, Bez obzira sto je Srbija okruzena
    agresorom, glsva boli cijelog Balkana, radi naj
    modernijeg naoruzanja sada ima Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here