EPA/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin

Na zapadu greše kad potcenjuju Rusiju koja ima ogromne potencijale moći, a ne demonstrira ih jer ne želi nikog da plaši. Rusija može svuda da se pojavi, što je pokazala i u Siriji. Putin je poznat po iznenađenjima, zato što ima pregršt aduta, kaže urednik „Politike Bojan Bilbija“ povodom poruka pa i pretnji koje NATO upućuje Rusiji.

Zato je važno ne prelaziti crvene linije koje je postavila Moskva, ističe Bilbija, komentarišući dvodnevni sastanak šefova diplomatija članica Alijanse održan ove nedelje u letonskoj Rigi.

Dominantne teme bile su Rusija, ali i Kina, koje, kako je rekao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, potkopavaju svetski poredak, a već poslovično pričalo se o mogućoj „ruskoj agresiji“ na Ukrajinu, uz poruku da će Moskva „skupo platiti” ako se usudi da primeni silu.

Na pitanje da li je NATO postao opsednut Rusijom i Kinom, Bilbija kaže da se poslednjih godina stiče upravo takav utisak, a razlog vidi u potrebi da Alijansa opravda smisao svog postojanja, kao i u interesima zapadnog, pre svega američkog vojno-industrijskog kompleksa.

– Ne treba zaboraviti da je NATO samo ekstenzija SAD i velika prodavnica američkog naoružanja, imajući u vidu koliki je procenat američkog naoružanja. A sad kad se traži svrha postojanja, potreban je i neki neprijatelj — tu Rusija odlično odgovara zbog hladnoratovske inercije. Možemo i da nagađamo da li su krize koje se izazivaju na granicama Rusije veštački podgrevane da bi naveli Rusiju da reaguje, a onda rekli — eto, vidite da je agresivna – obrazlaže Bilbija.

Širenje na istok oslabilo NATO

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se iz Rige nije čulo ništa novo, te da su okupljanja članica Alijanse postala manje-više neka vrsta protokola.

– Godinama gledamo kako donose odluke koje su neodržive u savremenom svetu. Činjenica je da je NATO izgubio primarno jezgro – da bude američki mostobran u Evropi sa zemljama koje su bile voljne da budu deo te koalicije. Širenje NATO-a prema istoku je zapravo oslabilo kohezione veze jer je dovelo u Alijansu zemlje koje imaju druge motive. Zato toliko puta ne samo u EU, nego i u NATO-u vole da govore o sistemu vrednosti. Poštujem to. Ali, vi primate ljude koji nisu deo tog sistema vrednosti – ističe Radić.

On kao primer navodi Crnu Goru, gde ni nova vlast nije dovela u pitanje članstvo u Alijansi, ali, kako kaže, tamo nije sporan NATO, nego što je prethodna vlast koristila to pitanje kao političko sredstvo za distanciranje od srpskog elementa.

Crna Gora kao Ukrajina

– U Crnoj Gori je stvorena situacija da NATO izjednačavate s crnogorskim političkim projektom. Isto se dogodilo u Ukrajini, gde je njihovim vlastima politički profitabilno da predimenzioniraju tu rusku priču do krajnjih granica. A činjenica je da podižu veštački nivo krize da bi bili politički prepoznati. Pa da li je ukrajinska politika refleksija vrednosti NATO-a i EU? Nije – uveren je Radić.

Rusija ima, prema rečima Bilbije, čitav niz instrumenata da deluje na situaciju u Ukrajini, počev od kulturnog uticaja, ali to namerno spušta ispod radara.

– Mnogi bi se iznenadili kojom brzinom bi ona mogla da utiče na situaciju u Ukrajini. Setimo se Nagorno Karabaha – kaže novinar, imajući u vidu teritoriju gde već mesecima ruski mirovnjaci patroliraju linijom razdvajanja između azerbejdžanskih i jermenskih snaga, održavajući mir.

Bilbija se osvrnuo i na spekulacije da bi američko oružje iz Nemačke moglo biti pomereno ka istoku, a kao odgovor na rusko raspoređeno u Belorusiji.

– Takav scenario je previše zastrašujući i ne verujem da će se desiti. Mislim da bi to bila najveća kriza od Drugog svetskog rata. Mnogo gora od Kubanske krize. To bi bio haos nesagledivih razmera i moglo bi da bude okidač za mnogo štošta – upozorava on.

Jedino rešenje — dogovor

Radić ističe da je odgovor Rusije na pretnje NATO-a asimetričan, u vidu novih tipova naoružanja koje još niko nema, a koji služe za odvraćanje potencijalnih protivnika.

– Ideja je da se vreme za reakciju PVO skrati, tako da je ona neostvariva. Sada se insistira na novim sistemima poput Avangarda. Nuklearna trijada u tim kategorijama neće biti količinski velika, ali je dovoljno to što mogu biti uništeni glavni gradovi u SAD – kaže Radić.

Jedino rešenje za sve jeste da Amerika i Rusija sednu i razgovaraju, za šta su pokazali interesovanje i bivši predsednik SAD Donald Tramp i aktuelni Džozef Bajden, ali su protiv bili vojni lobiji, kaže Bilbija i zaključuje:

– Ne možete projektovati silu i da pretite ozbiljno Rusiji. Nije moguće da neko zaista misli da može bilo šta vojno da našteti Rusiji i zaista mislim da je jedini spas i za Rusiju, i Ameriku, i za sve nas da se oni nešto dogovore.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here