NATO mora da bude otvoren za nove članice

0

NATO hoće da se širi i na Balkan (Foto: Ilustracija)
 

"Vrata (NATO) se ne otvaraju automatski samo zato što neko stoji ispred njih. Pristup se bazira na pojedinačnim zaslugama i kapacitetima kandidata da ispunjava svoje obaveze i da se pridržava odgovornosti koje proizlaze iz članstva. Istovremeno, mora biti jasno da nijedna spoljna sila nema pravo veta na proširenje NATO-a", napisala je Grabar Kitarović za časopis koji izdaje beogradski Forum
za bezbednost i demokratiju.

 

Kolinda Grabar-Kitarović, nekadašnja šefica diplomatije Hrvatske, navela je da je Crna Gora postigla veliki napredak ka članstvu u EU i NATO, i da je "jak kandidat" za članstvo u NATO.

 

”Pravo je vreme da Crna Gora uđe u NATO”

 

"Ohrabreni smo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u svojoj reformskoj agendi i njenoj rastućoj saradnji sa NATO-om. Ostaju izazovi, naročito u četiri oblasti: potrebi da se pospeši vladavina prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, nalaženju resursa za modernizaciju oružanih snaga i objašnjavanju javnosti
značaja evroatlantskih integracija", navodi se u članku.

 

Kolinda Grabar-Kitarović napisala je da NATO podstiče Srbiju da produbi politički dijalog, ocenjujuci da je izvrsna vojna i praktična saradnja Srbije u okviru procesa Planiranja i revizije i Radne grupe za reformu odbrane.

 

"Ovo vreme predstavlja veliku priliku za Srbiju i region", ocenila je pomoćnica generalnog sekretar NATO i dodala da je NATO "podržavao težnje Srbije ka EU i nastavak napora za normalizaciju odnosa sa Kosovom".

 

Po njenim rečima, saradnja Srbije i NATO-a u okviru Partnerstva za mir ni na koji način ne protivreči vojnoj neutralnosti Srbije niti prejudicira bilo kakve aspiracije na članstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here