EPA/Toms Kalnins

“NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži”, poručio je danas pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačan Ildem, ističući da Alijansa podržava pregovore između Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

– Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan – rekao je Ildem na konferenciji “Prolazimo kroz zidove”, koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje.

Dva su, kako kaže, ključna razloga za to.

– Prvo, delimo sa vama vaše viđenje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni – naglasio je on.

Ildem je istakao da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU.

– Razumemo odluku da postanete partner NATO, ali da ne tražite članstvo – rekao je Ildem.

Ildem je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova. On je dodao da Severnoatlantska alijansa i njene članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

Ildem je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji jer su sećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

– NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila – tvrdi on i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime