EPA/STEPHANIE LECOCQ
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ne slaže se sa izjavom svog prethodnika Andersa Fog Rasmusena da neke zemlje NATO mogu poslati vojsku u Ukrajinu.

– To je njegova analiza. Međutim, Alijansa je jasno saopštila da neće učestvovati u sukobu. Podržavamo Ukrajinu oružjem i municijom kako bi ona mogla da realizuje svoje pravo na samoodbranu – rekao je Stoltenberg u intervjuu za francusku televiziju “Frans 5”.

On je takođe isključio mogućnost da Ukrajina uđe u NATO dok sukob traje.

– Svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati članica Alijanse. Ali niko od njih, pa čak ni Ukrajina, ne smatraju da Ukrajina može ući u NATO usred rata. Svi saveznici govore o tome da su vrata Alijanse otvorena. Mi smo to pokazali integrisanjem Švedske i Finske – rekao je generalni sekretar NATO.

Upitan da prokomentariše moguće garancije Ukrajini o kojima će se razgovarati na predstojećem samitu u Viljnusu, Stoltenberg je rekao da se u NATO-u vode diskusije kako bi se sprečilo da se sukob ponovi.

– Vodimo brojne diskusije čiji je cilj da se ovo ne ponovi. Zato naše obaveze prema Ukrajini moraju biti dugoročne – istakao je on.

S druge strane, svi visoki zvaničnici Rusije smatraju da je Alijansa, upravo kontinuiranim slanjem oružja u Ukrajinu zapravo uključena u rat, odnosno da se bori protiv Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here