Youtube/Military News
FK-3

Zvaničnik NATO-a koji je želeo da bude anoniman izjavio je da je nabavka vojne opreme odluka države i da Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane.

On je to rekao agenciji AP, a povodom vesti da Srbija razmatra da od Kine kupi savremeni raketni odbrambeni sistem FK-3.

– NATO i Srbija bliski partneri i posvećeni smo jačanju našeg partnerstva sa Srbijom uz puno poštovanje njene politike neutralnosti – rekao je NATO zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Kako navodi američka agencija, rusko i kinesko naoružavanje Srbije, kao i njihov rastući politički i ekonomski uticaj sa zabrinutošću posmatraju i na Zapadu i u susednim zemljama.

Agencija dalje navodi da je Srbija, koja zvanično želi da se pridruži EU, proglasila vojnu neutralnost 2006. godine i pridružila se programu NATO „Partnerstvo za mir“, kao i da se predsednik predsednik Aleksandar Vučić protivi članstvu u Alijansi, iako su skoro sve zemlje u okruženju već članice.

Dalje se podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija razmišljala, ali da još nije kupila sistem FK-3, izvoznu verziju sistema srednje generacije HK-22.

AP navodi da je Srbija vojsku uglavnom unapređivala ruskim avionima i oklopnim vozilima, a prošlog meseca je primila šest kineskih Ć-92A izviđačkih bespilotnih letelica, po čemu je postala prva evropska država koja je postavila kineske bespilotne letelice.

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da je nabavka vojne i odbrambene opreme suverena odluka svake države, ali da bi vlade trebalo da shvate kratkoročne i dugoročne rizike i troškove povezane sa poslovanjem sa kineskim kompanijama.

Na to je, podseća AP, Vučić reagovao izjavom da „kad god Srbija odluči da kupi nešto, neko ima nešto protiv toga“ i dodao da raketni sistem FK-3 nije na listi američkih sankcija protiv Kine i da kupovina zavisi od finansijskog dogovora.

– Donećemo tu odluku kao slobodna i suverena zemlja – rekao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. POGOTOVO NESME DA PITA ZAPAD DALI SME SRBIJA DA KUPI ILI DA PITA DALI VAS TO SMEA NARAVNO BI NATO REKAO NE

    SRBIJE MORA SAMOSTALNO DA ODLUCUJE A NE DA PITA NATO TO SAMO POKAZUJE DA MI NISMO SAMOSTALNI I DA NISMO VOJNO NEUTRALNI ZATO VUCIC NEMOJ NIKOGA DA PITAS JER ODGOVOR BICE UVEK NE STACE TO SRBIJI I TAKO DALJE

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime