EPA/Stephanie Lecocq
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Članice NATO-a trebalo bi da se sutra dogovore o produženju mandata generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana.

“O ovoj odluci spekulisalo se poslednjih nedelja, ali očekuje se da će NATO i formalno odobriti produženje, tokom sutrašnjeg sastanka”, rekli su za Rojters četvorica neimenovanih diplomata.

Stoltenberg (64) je bivši premijer Norveške i na čelu Alijanse nalazi se od 2014. godine. On je u februaru rekao da ne želi da ostane na čelu tog vojnog saveza, ali su ga članice NATO zamolile da prihvati još jedan mandat, pošto nisu uspele da postignu konsenzus o njegovom nasledniku.

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži produženje mandata četvrti put povećali su se kako se bliži samit u Viljnusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva, dok nastoje da izbegnu bilo kakvu eskalaciju koja bi NATO uvukla u rat s Rusijom, navela je agencija.

Britanski ministar obrane Ben Valas prošle nedelje je kazao da bi voleo taj posao. S obzirom na to da se neke vlade zalažu za prvu žensku čelnicu NATO-a, danska premijerka Mete Frederiksen pominje se kao ozbiljna kandidatkinja, podseća britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here