pixabay.com
Moskva

NATO je zabrinut zbog “agresivnih postupaka” Rusije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posavetovalo je da se pozabave svojim problemima.

– Odnosi sa Rusijom su i dalje teški…Rusija povećava represivne mere na svojoj teritoriji, kao i agresivno ponašanje van svojih granica – rekao je generalni sekretar NATO-a nakon dvodnevnog zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova Alijanse.

Kako je dodao, Moskva navodno „destabilizuje situaciju u susednim zemljama, uključujući Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju“.

– Rusija nastavlja da jača vojnu moć od Baltičkog do Crnog mora, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, od Mediterana do Arktika – konstatovao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka Saveta više puta je pokretana tema dezinformacija i propagande iz Rusije.

Stoltenberg je takođe optužio Kremlj za „suzbijanje političkog neslaganja“, spomenuvši situaciju sa blogerom Aleksejom Navaljnim.

Nakon toga se oglasila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Pozabavite se problemima u vašim zemljama-članicama, koji zahtevaju hitnu intervenciju – vakcinacija, kriza, ljudska prava u zemljama NATO-a. Čim ih rešite, počećemo da analiziramo vaše iskustvo. Ali samo pozitivno – poručila je Zaharova.

Zapadne zemlje su više puta objavljivale da na Rusiju gledaju kao na pretnju, dok ruski zvaničnici poručuju da Moskva teži dobrim odnosima sa svima, ali taj cilj ne može sama postići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here