EPA

Članice NATO-a osudile su danas odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog post-hladnoratovskog sporazuma, dodajući da će ga i one suspendovati koliko god bude potrebno.

”Povlačenje Rusije iz ugovora poslednja je u nizu njenih poteza koje sistematski podrivaju evroatlantsku bezbednost. Kao posledica toga, države članice nameravaju da suspenduju delovanje CFE onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi saveznici u NATO-u”, saopšteno je iz NATO-a, prenosi Rojters.

Ranije danas, Rusija se i zvanično povukla iz CFE, koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada.

”Taj međunarodni pravni dokument, koji je naša zemlja suspendovala 2007. godine, konačno je postao istorija za nas”, objavljeno je na veb stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Taj ugovor iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. godine i obustaviča aktivno učešće u 2015.

U maju 2023, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o otkazivanju ugovora, što je NATO ocenio kao “podrivanja evroatlantske bezbednosti”.

“Sporazum CFE je zaključen na kraju Hladnog rata, kada je formiranje nove arhitekture globalne i evropske sigurnost zasnovana na saradnji izgledala je moguća i odgovarajuća

činjeni su pokušaji”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je ocenjeno, akcije SAD na proširenju NATO-a dovele su do toga da članice zapadne vojne alijanse “otvoreno zaobilaze” ograničenja iz ugovora.

“Dakle, CFE Ugovor je u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću”, zaključuje se u saopštenju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here