EPA/Toms Kalnins

NATO princip kolektivne odbrane ne važi za Ukrajinu, ali alijansa podržava ovu zemlju na različite načine, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

– Ukrajina je partner NATO, nije članica saveza. Dakle, naša klauzula o kolektivnoj odbrani, član 5, ne primenjuje se na Ukrajinu – izjavio je Stoltenberg.

Stoltenberg je napomenuo da NATO i njegove države članice pružaju značajnu političku i vojnu podršku Ukrajini.

Zvaničnici SAD, NATO i Ukrajine podigli su uzbunu poslednjih nedelja zbog, kako kažu, neuobičajnog pomeranja ruskih trupa bliže Ukrajini, sugerišući da bi Moskva mogla da pokrene napad na susednu državu, što su optužbe koje je Rusija odbacila.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je za “Militari tajms” prošlog vikenda da Rusija ima više od 92.000 vojnika koncentrisanih blizu ukrajinskih granica i da se sprema za napad do kraja januara ili početka februara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio da su izveštaji zapadnih medija o ruskim planovima invazije na Ukrajinu „prazna i bez osnova” eskalacija tenzija.

On je dodao i da kretanje ruskih snaga na ruskoj teritoriji ne bi trebalo da izaziva zabrinutost bilo koga, jer Rusija, kako je naglasio, nikome nije pretnja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here