pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin izjavio je danas da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

“NATO praktikuje takozvane zajedničke nuklearne misije. To znači da su zemlje članice koje nemaju nuklearno oružje uključene u vojno planiranje upotrebe nuklearnog oružja i njihovi stručnjaci su obučeni kako da rukuju američkom nuklearnom municijom”, rekao je Galuzin u intervjuu za agenciju TASS.

On je naveo da se razrađuju različiti scenariji upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.
Galuzin je rekao da je, istovremeno, Poljska pokrenula novu rundu vojnih priprema.

“Raspoređivanje snaga privatne vojne kompanije Vagner u našoj bratskoj republici (Belorusija) nije ništa drugo, nego još jedan veštački izgovor da Varšava započne novu rundu vojnih priprema”, ocenio je ruski zvaničnik.

On je dodao da planovi poljskih vlasti da ojačaju granicu sa Belorusijom nesumnjivo predstavljaju pretnju po bezbednost Belorusije i Rusije.

Poručio je da su dve zemlje u stanju da pruže zajednički simetričan odgovor na bilo kakve neprijateljske poteze Varšave.

“Ne treba sumnjati da ćemo mi, Rusija i Belorusija, moći da pribegnemo zajedničkim naporima i da simetrično odgovorimo na bilo kakve neprijateljske korake poljskog rukovodstva”, rekao je Galuzin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, zamenik šefa ruske diplomatije naveo je da je mirno rešenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane sa “neprijateljstvima i terorističkim napadima” i ako “zapadni sponzori prestanu da pumpaju ukrajinsku vojsku sa vojnom opremom”.

On je upozorio Ukrajinu i Zapad da ne pokušavaju da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu.

“Istovremeno, pozivamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njeno izvršno rukovodstvo da hitno pošalje svoje stručnjake u elektranu kako bi javno dokumentovali sve slučajeve ukrajinskih napada i hrabro registruju odakle dolazi stvarna pretnja po operativnu bezbednost objekta”, rekao je Galuzin.

Naveo je da je obnavljanje sporazuma o žitu moguće ako se ispune uslovi koje je predložila ruska strana i samo ako je sporazum usklađen sa navedenim humanitarnim ciljevima.

“Naš stav ostaje isti: Ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke sa sistemom SWIFT, obnavljanje isporuka rezervnih delova, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama stranim sredstvima”, rekao je Galuzin.
Dodao je da će tek nakon toga biti moguće “pristupiti razmatranju mogućnosti” da se nastavi sa crnomorskom inicijativom.

3 COMMENTS

 1. ŠTO SE PRE POBACAJU ATOMSKE PRE CE SVET KRENUTI PONOVO DA SE RAZVIJA I TADA ĆE SRBIJA DOBITI ŠANSU DA UPRAVLJA I BUDE SVE U PRAVU. POŠTO JE TO NEBESKI NAROD. HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA…..

 2. Ljudi shvatite da Amerika Bajden i
  Zelenski hoće da cela Evropa gori
  u plamenu zašto !
  Amerikanci su zavidni jer Kina ,EU
  Rusija izbijaju na čelo svetske ekonomije to se Bajdenu ne dopada
  da budu na 4 mestu svetske liste
  pa hoće da zapale da izazovu nuklearni rat u EU !
  A političari EU naivni i neiskusni ne
  vide da ih Amerika gura u pakao!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here