NATO razdvaja Rusiju od CG

0

Jakov Gerasimov (pred mikrofonom) o odnosima sa Crnom Gorom

 

Gerasimov je kazao da je realno da odnosi Rusije sa Crnom Gorom budu u izvesnoj meri zavisni i od odnosa između Moskve i NATO-a.

 

Upitan da li će se nešto promeniti u odnosima između Podgorice i Moskve, pošto Crna Gora uđe u NATO, Gerasimov je rekao da se "nada da to neće negativno uticati na odnose dve države".

 

"Ali sasvim je jasno i očigledno da ćemo mi, posle pristupanja Crne Gore NATO-u, biti prinuđeni da razmotrimo Crnu Goru i naše odnose sa Podgoricom. Ne samo kao sa nezavisnom prijeteljskom zemljom već kao sa članicom jednog vojno-političkog pakta", rekao je Gerasimov.

 

Odgovarajući na pitanje kako gleda na činjenicu da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, a zatim i uspostavila diplomatske odnose sa Prištinom, ruski ambasador je rekao da je to odluka nezavisne države koja još nije u nekom vojno-političkom bloku.

"Ali mislim da se upravio ta težnja Crne Gore i odrazila na odluku o priznanju Kosova. Stav Moskve je poznat – nismo priznali Kosovo jer smatramo da je bilo mogućnosti da se na drugačiji način reši to pitanje, a jednostrano proglašenje nezavisnosti nije u skladu sa principima međunarodnog prava", rekao je Gerasimov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here