pixabay.com

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana upozorio je da bi Rusija mogla napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu, precizirajući da se to može dogoditi u obliku velikog sajber napada.

Dodao je da NATO pojačava svoju podršku dvema zemljama kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i one protiv sajber ratovanja.

Kako je objasnio, Ukrajina je dokazala “koliko je jačanje kibernetičke sigurnosti uz pomoć NATO-a važno za obranu i odvraćanje”, a otišao je toliko daleko da je to nazvao “NATO prioritetom”.

Ukazao je na velike kibernetičke napade izvršene na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su sajber napadi, uz dezinformacije i digitalnu špijunažu, deo nove vrsta ratovanja.

Podsetimo da je Rusija 24. februara započela invaziju na Ukrajinu koja je promenila bezbednosnu situaciju u Evropi, ujedinila saveznike i ukazala na potrebu jačanja zajedničkog sigurnosnog kišobrana Evrope.

Bosna i Hercegovina, uz Gruziju, često se spominje kao posebno ranjiva tačka, odnosno mesto gdje bi Moskva mogla pokušati provesti svoje interese preko marionetskih lokalnih političara.

Stoga je, odmah po invaziji na Ukrajinu, NATO saopštio da je spreman da ponudi dodatne sigurnosne garancije i pojačati saradnju sa zemljama u kojima bi Rusija mogla pokušati prošiti svoj uticaj.

Slična je situacija i u drugim delovima Evrope. Švedska i Finska, tradicionalno vojno neutralne zemlje, odlučile su zatražiti članstvo u NATO-u.

1 COMMENT

  1. Kaakva laz i propaganda.Tako su uplasili Svedsku i Finsku da ce ih Rysija napasti.Kada je Rusija napala Svedsku ali se morala braniti od Finske.Kakav je interes Rusije da napada svoju bracu Srbe.Rusija je kroz istoriju branila Evropu od nacizma.Dobro se zna da se ustase i domobrani kao i Handjar divizija iz Bosne borili kod Staljingrada protiv Crvene armije a zna se da se nikada nisu vratili u svoju Bosnicu i NDH

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here