„NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku“

EPA/Toms Kalnins

Nemački parlamentarac Aleksander Noj saglasio se sa izjavom predsednika Makrona o krizi NATO saveza, dodavši da je raspad tog pakta za njega dobrodošao.

„Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Turskom, kopaju grob NATO savezu, usled toga što ga eksploatišu isključivo u svoju korist“, rekao je predstavnik Levice Aleksander Noj.

„Do skoro, Amerika je težila isključivo ka ostvarenju svojih interesa, uključujući ono što su radili kroz NATO, a već nekoliko godina svedoci smo da Turska prati taj trend. NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku“, dodao je on.

Nojeva izjava usledila je skoro nedelju dana nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron proglasio „moždanu smrt NATO-a“, aludirajući na nepredvidivost i nemogućnost oslanjanja na SAD, dok je na mestu predsednika Donald Tramp.

Međutim, Makronova izjava naišla je na kritiku nemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji su kritikovali predsednika Francuske zbog upotrebe drastičnih reči. Ujedno su istakli da NATO treba da ostane glavni stub garancije nemačke sigurnosti.

Uprkos tome, izjava francuskog predsednika ponovo je pokrenula talas započet prošle godine kada su Makron i Merkelova istakli značaj postojanja evropske vojske nezavisne od SAD i NATO pakta, kako bi bila sposobna da sama sebe brani.

1 KOMENTAR

  1. nato se raspada to je glupost
    nova clanica se raduje da postane clan nord americke teroristicke organizacije i zaustavi raspad ovog njihovog omiljenog saveza

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime