EPA/Valda Kalnina
NATO vojnici

Zemljište pored Foče je samo jedna od 17 lokacija u RS, koju bi Oružane snage BiH, uz pomoć Ustavnog suda, da uknjiže na svoje ime sa idejom da jednoga dana uz Drinu, stacionira i NATO kao stalnu vojnu pretnju Srbiji, tvrdi banjalučki analitičar Anđelko Kozomara. On objašnjava da je ovo prava pozadina odluke Ustavnog suda BiH o knjiženju više od 250.000 kvadratnih metara zemljišta Republike Srpske u vlasništvu BiH.

– Reč je o velikoj površini na teritoriji Foče koja pripada RS, i to između Foče i Goražda, koje je deo entiteta Federacije BiH. Tu je u vreme SFRJ bila vojna kasarna i poligon za obuku. Na to zemljište bi, prema planu Sarajeva, u prvo vreme trebalo da se useli Vojska BiH, ali se u BiH nadaju da će jednog dana ona ući u NATO – navodi Kozomora i upozorava da je vlastima u Sarajevu stalo da na granici sa Srbijom bude NATO vojska.

– Njih zanima da sutra NATO dođe u BiH da ima rakete prema Srbiji, da onemogući takozvani “maligni uticaj Rusije” u BiH. To su jasni planovi šta nameravaju da urade – rekao je Kozomara za “Sputnjik”.

Međutim, sagovornici “Vesti” tvrde kako ova priča ipak “ne pije vodu”.

– Takva teza jednostavno nema osnova – ističe potpukovnik nekadašnje vojne Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan.

– To nije strategija NATO. Oni ni u jednoj dosadašnjoj operaciji nisu imali strategiju takve vrste širenja svojih jedinica i to iz čisto bezbednosnih razloga, jer su svesni da ma gde da su locirani tamo su ipak uljezi. Zbog toga je njihova strategija gradnja velikih baza u kojima će se pripadnici osećati bezbedno, a to podrazumeva i angažovanje obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi. To je nemoguće uraditi u tako malim, rascepkanim bazama – ističe Karan.

On dodaje da je prava pozadina poslednjih događaja u Ustavnom sudu BiH otimanje zemlje Republici Srpskoj.

– Od početka je ideja zvaničnika u Sarajevu, uključujući i deo međunarodne zajednice, da se ospori postojanje Srpske. Kada jednoj zemlji osporite deo teritorije, automatski osporavate i nju samu. To smo do sada već više puta imali na Balkanu – kaže Karan.

I stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma ističe da je malo verovatno da bi se snage NATO ikada skoncentrisale duž Drine.

– Priča o formiranju NATO baza duž Drine ne pije vodu, jer ova Alijansa nigde u svetu tako nije delovala, pa je teško za očekivati da će i kod nas. Cilj NATO nije da samo BiH postane njihova članica, već mnogo više da to bude Srbija. U ostvarenju te ideje im nove baze ne trebaju, pošto ih već imaju dovoljno – ističe Galijašević. On ocenjuje da su prava namera i cilj Ustavnog suda BiH da razvlasti Republiku Srpsku na delu njene teritorije.

– Tu ne mislim samo na zemljište u okolini Foče, već i brojno drugo poljoprivredno zemljište, a zatim i ono sa oznakom “perspektivno”. Na delu je pokušaj da BiH mimo svih zakona postane vlasnik dela teritorije Republike Srpske kako bi se na taj način pokrenula stara priča o promeni ustavnog položaja Srpske. Ali to se nikad neće dogoditi – tvrdi Galijašević.

Pljačka Srpske

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da se odlukama Ustavnog suda BiH legalizuje očigledna pljačka i otimačina teritorije Republike Srpske.

On napominje da je i sporazumom o tome utvrđeno da Armija BiH može samo da koristi te lokacije, ali ne i da bude njihov vlasnik. To je jasno reklo i rukovodstvo RS još 2006. godine, od čega ne odstupa, što je i u skladu sa Dejtonskim sporazumom prema kome BiH nema imovinu, već samo entiteti.