youtube.com/Study IQ education

Vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera, smatra načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima.

„U baltičkim zemljama i Poljskoj, na Crnom i Baltičkom moru intenziviraju se vojne aktivnosti bloka. Njihovi scenariji ukazuju na ciljanu pripremu NATO-a za razmeštanje svojih snaga u velikom vojnom sukobu“, rekao je Gerasimov, prenosi portal „Crvena zvezda“.

On je, pri tome, napomenuo da blok promoviše tezu o „ruskoj vojnoj pretnji“, tumačeći svaki postupak Rusije za osiguravanje bezbednosti ili svaki planirani transparentni događaj u oblasti vojne izgradnje kao „pretnju miru“. „U doktrinarnim dokumentima Brisela, Rusija ima status protivnika“, naglasio je general.

Štaviše, na poslednjem samitu NATO-a u Londonu objavljno je da je završeno formiranja snaga i sredstava visoke gotovosti u sklopu inicijative „četiri-trideset“. Najavljeno je i značajno povećanje efikasnosti prebacivanja trupa i snaga na „istočno krilo“ alijanse, dodao je Gerasimov.

„Kako bi se osigurala dominacija u svemiru na samitu je odlučeno da se svemir prizna za posebnu oblast vođenja ratnih dejstava paralelno sa kopnom, vazduhom, morem i sajber-prostorom“, dodao je general podsećajući da se nastavlja raspoređivanje američkih snaga protivraketne odbrane u Evropi.

Gerasimov je podsetio i da su od 2016. godine zemlje-članice saveza povećale rashode za odbranu za 130 milijardi dolara, a planira se da se do 2024. godine povećaju za 400 milijardi dolara. On je naglasio je da akcije bloka povećavaju tenzije i smanjuju nivo bezbednosti na liniji dodira između Rusije i NATO-a.

Saradnja sa NATO-om i kontrola nuklearnog naoružanja

Gerasimov je rekao da smatra potrebnim da se obnovi saradnja između Rusije i NATO-a za rešavanje nagomilanih problematičnih pitanja.

„Smanjivanje rizika od opasnih incidenata u vojnoj oblasti trebalo bi da ostane najvažnije područje dijaloga između Rusije s jedne i Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a s druge strane. Neophodno je da se obnovi saradnja Rusije i NATO-a kako bi se rešila nagomilana problematična pitanja“, objasnio je Gerasimov.General je, takođe, rekao da postoji neizvesnost u oblasti kontrole nuklearnog oružja zbog stava Sjedinjenih Američkih Država.

Sjedinjene Američke Države nisu iskazale jasan stav u vezi sa produženjem Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START-3), rekao je on i dodao da sve to stvara dodatnu nesigurnost u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja.

Istovremeno, general je podsetio da rok važenja Sporazuma o strateškom naoružanju ističe 2021. godine i da je predsednik Vladimir Putin potvrdio spremnost Rusije do kraja ove godine produži Sporazum START-3.

Stanje strateških nuklearnih snaga Rusije pruža rešenje za probleme obuzdavanja, dok se njihov razvoj odvija u strogoj skladu sa međunarodnim obavezama, zaključio je Gerasimov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here