NATO seče ruske grane na Balkanu?

0

Šefovi diplomatija na letos održanom sanitu u Briselu
 

Simić je zabrinut da bi u definisanju politike NATO na samitu, Srbija i Republika Srpska mogle da se nađu u "nezgodnom" položaju, a Stojadinović smatra da je Beograd na periferiji zbivanja u konfliktu najjačih.

Predrag Simić objašnjava da je Rusija u fokusu zapada i da to u delikatnu situaciju stavlja države i njihove čelnike koji sa Moskvom imaju dobar odnos.

– Predsednik Republike Srpske i vlast u Beogradu dobijaju sve oštrija upozorenja, što otežava njihovu poziciju i stavlja ih u sve nezgodniju situaciju. Ako neka zemlja štrči u odnosu sa Rusijom, u nemogućnosti obračuna sa Vladimirom Putinom, zapad bi mogao da ide na varijantu potkresivanja ruskih grana na Balkanu – kaže Simić za "Vesti".

On smatra da će na NATO samitu ojačati uloga Turske, Rumunije, a moguće i Bugarske kao granica "novog NATO" u potezu od Estonije do Azerbejdžana.
 

– To stvara zabrinutost da se Srbi s obe strane Drine ne nađu u još nezgodnijoj poziciji i budu okarakterisani kao nekakva ruska peta kolona koja ugrožava NATO prema Rusiji – ukazao je Simić.
 

Region bez sukoba

– Srbija nije ugrožena od velikih sila i na Balkanu posle svih ranijih sukoba više nema velike krize. Mogući su samo pojedinačni albanski incidenti, a pretnja više nije ni albanski živalj na jugu Srbije – tumači Stojadinović zbivanja u Srbiji i regionu.

Da se Srbija našla u teškoj diplomatskoj, vojnoj, informativnoj i političkoj poziciji, smatra i analitičar Ljubodrag Stojadinović koji kaže da zvanični Beograd, pritisnut sa dve strane pokušava da nađe izlaz.

– Za nas ne postoji neposredna opasnost, mada je Srbija za sada osobena. Ona i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi, a na obe strane ima interes. Ide ka EU ali ima i dobre ekonomske odnose sa Rusijom i hoda po tankoj žici s koje može da se strmoglavi ako se opredeli – objašnjava Stojadinović za naš list.

On smatra da Beograd tu poziciju može da zadrži još eventualno nekoliko meseci.

– Naš manipulativni prostor će biti sve uži uz uslovljavanja EU. Modus se mora naći, a mislim da Srbija, kao neko na margini sukoba sila, treba da se drži saradnje sa svima u sopstvenom interesu. Kada budemo deo EU, moraćemo da vodimo politiku Brisela, ali to je daleka budućnost- zaključio je Stojadinović.

 

Gašić na sastanku partnera NATO

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić učestvovaće na sastanku NATO i 24 partnera koji danas počinje u Njuportu u Velikoj Britaniji, istovremeno kad i samit članica NATO u Kardifu. Gašić je prvi srpski ministar odbrane koji učestvuje na jednom takvom skupu, navelo je Ministarstvo odbrane.

 

Važniji za Crnu Goru nego za Srbiju

Prema rečima Milana Jovanovića, predsednika Foruma za bezbednost i demokratiju iz Beograda, samit NATO biće značajan i za zemlje Zapadnog Balkana ali "više za Crnu Goru, a manje za Srbiju".

– Za Srbiju valja verovati da neće raskidati partnerstvo sa NATO-om, kao što se to dogodilo između NATO-a i Rusije – navodi Jovanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here