EPA-EFE
NATO vojnici (Foto: Arhiva)

Grupa vojnih stručnjaka NATO-a stigla je u Srbiju 12. oktobra u okviru poslednje faze procesa obuke Vojske Srbije, zasnovanog na NATO modulu za obuku, pod nazivom „Koncept operativnih sposobnosti — evaluacija i izveštavanje“, saopštila je Kancelarija NATO-a za vezu u Beogradu.

Program će se odvijati tokom ove nedelje u vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca, a cilj je da inženjerska četa kao četvrta po redu jedinica Vojske Srbije bude deklarisana kao potpuno sposobna za delovanje po NATO standardima i procedurama.

Te standarde i procedure priznaju Ujedinjene nacije i Evropska unija u svojim mirovnim operacijama. Doprinos Srbije u tim misijama je veoma cenjen.

„Koncept operativnih sposobnosti — evaluacija i izveštavanje“ je mehanizam u okviru „Partnerstva za mir“, u kojem je Srbija među najaktivnijim učesnicima i kroz koji se jedinice oružanih snaga zemalja partnera NATO-a obučavaju i ocenjuju u skladu sa standardima te vojne alijanse.

Taj proces omogućava unapređenje operativnih sposobnosti NATO partnera pojedinačno, uključujući i Srbiju, kroz blisku vojnu saradnju s NATO-om.

Kao rezultat programa „Koncept operativnih sposobnosti — evaluacija i izveštavanje“ do sada su tri jedinice Vojske Srbije sertifikovane kao potpuno obučene za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Taj mehanizam služi kao važan okvir za zajedničke vežbe i različite vidove obuke vojski Srbije i članica NATO-a.

To je jedan od brojnih uspešnih mehanizama saradnje koji su razvijeni između Srbije i NATO-a i doprinosi jačanju kapaciteta Vojske Srbije, saopštila je Kancelarija NATO-a za vezu u Beogradu.

12 KOMENTARA

 1. Kako u nedelju uvece u Sava Centru rece aktuelni Predsednik Srbije: „- Srbija je slobodna i nezavisna zemlja“!

 2. NATO obučava.Pa koga NATO obučava taj je živi zid za njihova zl,odela.Ma gde nam je pamet?Da li mi uopšte mislimo svojom glavom i da li mi uopšte želimo da Srbija opstane.Ovakvim prljavim igrama sigurno ne.

 3. Povracamise kada ovako nésto procitam
  suradnja da agresorom. Tako nésto moze
  samo Srbin da uradi. Danas sam procitao na stotine hiljada oboleli od raka u Srbiju, NATO-OTAN, snosi odgovornost Srpski narod je
  ugozen nacisto, dok vlada Srbije juri po zapadu, Vasington Brisel a nikakvog rezultata
  nema, kakve zamke Srbinu zapad jos sprema.

 4. U prevodu znači Srbiju uvlače u NATO dok je Vučić na vlasti,oni nas bombardirali zatrpavali zemlju vodu vazduh i još bacaju otrove iz vazduha,a mi da budemo partneri sa njima.Dno dna gore nego Prvoslav što potpisa satelit sa Izraelom .

 5. Srbija ima ugovor nato partnership i tako srbija uci samo mirovne misije za uno!
  Srbija i nato pokazivaju prijateljski karakter posto srbija zivi u ukruzejnu nato clanica Srbija nikad nece u nato

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime