Kosovo online

Evropski lideri pomno će pratiti američkog predsednika Džozefa Bajdena na samitu NATO u Vašingtonu, pošto je njegov nesiguran učinak u TV debati sa rivalom Donaldom Trampom povećao već postojeću zabrinutost Evropljana koji SAD vide kao “nepredvidivog saveznika”.

Sam Bajden polaže nade da bi njegova vodeća uloga na samitu mogla da spase njegovu izbornu kampanju od Trampa, pred naletima brige zbog predsednikovih godina i mentalnog stanja, piše “Gardijan”.

Neki evropski zvaničnici su, međutim, u privatnim razgovorima izrazili zabrinutost zbog nesigurnog javnog nastupa Bajdena, kao i zbog velike verovatnoće da bi Tramp mogao da dobije drugi mandat.

Neki su izašli i u javnost sa tom zabrinutošću. Tako je poljski premijer Donald Tusk posle TV duela Bajdena i Trampa rekao da zaista postoji problem i da se plašio da u direktnoj konfrontaciji Bajdenu neće biti lako.

Mnoge evropske diplomate se posle ove debate pripremaju za drugi dolazak Trampa koji je ranije javno flertovao sa idejom o napuštanju NATO.

Zbog svih ovih briga, jedan zvaničnik američke administracije rekao je za “Vašington post” da se ovaj samit NATO pretvorio u jedan od najuznemirenijih u modernoj istoriji.

U svom dopisu, bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO Kamil Grand naveo je da bi lideri trebalo da se pripreme na to da “brane Evropu sa manjim učešćem Amerike”.

– Čak iako ostavimo po strani ishod američkih predsedničkih izbora ove godine i potrebu da se Evropa osigura u slučaju dolaska Trampa, postoji suštinski trend u bezbednosnoj politici SAD koji sugeriše da će Evropa morati manje da se oslanja na američku podršku u vezi svoje bezbednosti – zaključio je Grand.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here