Vesti
Piše: Milan Vlašić

Konačno ste uspeli, odnosno, vaš advokat je uspeo da dogovori datum overe ugovora. Da ne bude zabune, u Srbiji se ugovor overava kod notara, a u retkim situacijama i to uglavnom u manjim mestima i kod suda.

Kupac potom ide u svoju banku i na osnovu overenog kupo-prodajnog ugovora ovlašćuje transfer sa svog računa na vaš račun koji je kod iste banke (poželjno) ili kod neke druge banke, sa sedištem u Republici Srbiji.

Bilo je slučajeva u praksi kada su prodavci hteli da vide pare na svom računu pre nego što potpišu ugovor o kupoprodaji, bojeći se prevare. Od uvođenja notara, prevara, koliko sam upoznat, zapravo nije moguća. Naime, ni tehnički nije moguće da dobijete novac pre overe ugovora, jer banka ne može ovlastiti transfer s računa kupca na račun prodavca ukoliko najvažniji document nije overen.

Postoji još jedan mehanizam zaštite za vas kao prodavca. Naime, advokat će sa notarom dogovoriti još jednu formu da potpišete, pošto primite pare. Ta potvrda je vaša apsolutna sigurnost da se stan ne može uknjižiti na kupca pre nego vas isplati u celosti.

Dakle kada dobijete novac, potpisujete potvrdu i dajete je kupcu koji je nosi do notara, te dobija zeleno svetlo da se nekretnina može uknjižiti na novog vlasnika.

Ne ulazite u rasprave

U Srbiji se veliki procenat kupoprodaja obavlja u kešu, dakle bez kredita. To značajno pojednostavljuje proces jer se cela transakcija svodi na kupca, prodavca, notara i agenta ili agente, ako i na vašeg zakonskog predstavnika, tj. advokata.

Retko je da kupac i prodavac imaju svako svog advokata, ali je mnogo bolje ako jeste tako, jer se onda oni lakše dogovore oko stručnih stvari, odredbi ugovora i slično. Vi kao prodavac svakako prepustite posao advokat i agentu, ali tražite da budete informisani na vreme i tačno. Nemojte ulaziti u rasprave sa kupcem, a ni sa agentom kupca, ako takav postoji, već sve prepustite onima koje plaćate da to urade profesionalno za vas.

Težite ka tome da oni rade za vas, da štite vaše interese. Ovo napominjem, jer se često dešava da ljudi u cilju ušteda koriste jednog advokata, jednu agenciju. Nije ni to nemoguće niti pogrešno, ali uveren sam na osnovu dugogodišnjeg iskustva, da je u pitanju štednja na pogrešnom mestu.

Prenos novca u inostranstvo

Kada ste primili pare na vaš račun onda je logično da je sledeći korak da želite ta sredstva prebaciti na primer u svoju banku u Australiji. To je poseban proces gde vam stručna pomoć advokata mnogo znači.

Da bi banka kod koje imate sredstva na računu dozvolila transfer u inostranstvo, potrebno je pre svega da kupac plati porez na prenos apsolutnih prava. Kupac ima zakonski rok od 30 dana, a kako su mnogi kupci oslobođeni tog poreza, proces oslobađanja može da potraje i duže, pre svega zbog mogućeg spora koji kupac može imati s Poreskom upravom.

Ovo je važno da znate pa da unapred dogovorite da se porez plati čim pre, odmah po overi ugovora. U protivnom nećete moći da prebacite novac u inostranstvo sve dok se taj, ali i još neki uslovi ne ispune. Da bi ste sve to izbegli, a siguran sam da svako zna nekoga ko je s tim imao poteškoća, jednostavno postavite promptno plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava agentu, ali pre svega svom advokatu kao preduslov prodaje.

Na to će svaki kupac pristati ako je na vreme obavešten i ako je to dogovoreno. To prepustite stručnim licima koji vas zastupaju, mada možete sve da uradite I sami, ali uz mnogo poteškoća jer, kada nešto prvi put ili retko radite, onda to nije rutina već može biti frustrirajuća komplikacija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime