pixabay.com
Foto: Ilustracija

Permsko-trijasko izumiranje je u paleologiji označeno kao period tokom kog je niz događaja nastalih usled klimatskih promena opustošio život na Zemlji, ali naučnike je interesovalo ko se od životinja prvi oporavio.

Permsko-trijasko izumiranje koje se dogodilo pre 252 miliona godina, je događaj poznat i kao Veliko izumiranje prilikom kog je nestao skoro celokupan život na Zemlji. Naučnici ga smatraju najvećim događajem ove vrste u prirodi. Najnovije studija sugeriše da se život nakon ovog događaja postepeno obnavljao, a naučnici su čak uspeli i da utvrde koje životinje su to učinile među prvima.

Tim naučnika iz Kine, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva došao je do rezultata zahvaljujući posmatranju tragova fosilnih ostataka duž staza i jama na dnu Južnog kineskog mora. Kako tvrde, pregledali su fosile u tragovima iz 26 sekcija, koji obuhvataju čitav niz događaja u vremenskom periodu od 7 miliona godina, koji su ukazali na detalje uz pomoć kojih su naučnici rekonstruisali faze oporavka životinjskog sveta.

Pošto mekušci nemaju kosture koje ostavljaju za sobom, fosili u tragovima su od velikog značaja za otkrivanje načina na koji su ova stvorenja nekada živela.

“Naši podaci o fosilima u tragovima otkrivaju otpornost mečušaca na visok CO2 i zagrevanje. Pokazalo se da su oni inženjeri, koji su najverovatnije igrali veliku ulogu u oporavku bentoskog ekosistema nakon masovnog izumiranja. Veruje se da su razvili evolucione inovacije koje su im pomogle u ranom trijasu”, tvrdi paleontolog Ksijan Feng sa kineskog Univerziteta goloških nauka.

Ko se među prvima oporavio?

Tim se tokom studije služio sa četiri različite metode uz pomoć kojih su merili stepen oporavka, a koji uključuju raznolikost vrsta životinja, na koji način je prostor korišćen kao i način na koji su životinje modifikovale ekosistem.

Ono što su uočili je da je prva faza podrazumevala postepen oporavak života u dubokim vodama praistorijskih okeana. Zatim, kada su se crvi i škampi u velikoj meri oporavili, proces su nastavili organizmi kao što su brahiopodi, mahunarke i školjke- uglavnom ukorenjene na okeanskom dnu.

Odmah posle su se oporavili i korali, a prema njihovim tvrdnjama bilo je potrebno oko 3 miliona godina da se broj mekušaca vrati na nivoe od pre izumiranja. Ipak, naučnici navode da ova činjenica ne iznenađuje s obzirom da je prilikom permsko-trijaskog izumiranja nestalo oko 80-90 posto morskih vrsta na Zemlji. A kao glavnog krivca za ovo masovno izumiranje navode klimatske promene, praćene globalnim zagrevanjem, padom kiseonika i zakiseljavanjem okeana.

Zaključak naučnika je da razumevanjem događaja koji su se odvijali nekada davno, kao i načina na koji su se određene životinje oporavile posle Velikog izumiranja, mogu pružiti korisne informacije koje će nam pomoći u trenucima ubrzanog zagrevanja i klimatskih promena.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here