pixabay.com

Tim naučnika sa Univerziteta “Virdžinija Teh” (“Virginia Tech”) objavio je u rad u kojem je objasnio način na koji leteća zmija (Chrysopelea paradisi) uspeva da se kreće kroz vazduh prelazeći sa jednog drveta na drugo.

Leteća zmija živi na jugu i jugoistoku Azije, a naučnici tvrde da ona uspeva pa se prelazi sa jednog drveta na drugo tako što klizi kroz vazduh.

Vođa tima naučnika koji je učestvovao u istraživanju Isak Jeton je za CNN rekao da ove zmije prave talasast pokret dok se kreću u vazduhu, kao što to čine i prilikom kretanja na kopnu, kao i da su želeli da otkriju zašto se one kreću na taj način. Jeton tvrdi da sada razume zašto je to tako. On naime smatra da talasasto kretanje sprečava da se zmija prevrne ili da prokliza, a takođe im omogućava i da pređu veće razdaljine.

Naučnici su sproveli eksperimente sa pravim zmijama na zatvorenom, u okviru univerziteta, a takođe su razvili i kompjuterski model.

U narednoj fazi istraživači će posmatrati kako zmije skaču sa drveta na drvo ili klize u realnim uslovima, dok će cilj biti da se prouči način na koji se ove zmilje podižu i okreću u vazduhu, rekao je Jeton.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nejčr fiziks” (“Nature Physics”).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime