pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci iz brazilske fondacije „Osvaldo Kruz“ zabeležili su trenutak kada virus napada zdravu ćeliju, a tokom istraživanja koristili su snažan elektronski mikroskop.

Naučnici iz Brazila ovo „snimanje“ su obavili tokom istraživanja o načinima razmožavanja i širenja novog soja koronavirusa, a mikroskop kojim su uhvatili momenat ulaska virusa u ćeliju uvećava objekat posmatranja dva miliona puta.

Za istraživanje naučnici su koristili ćelije zelenog afričkog majmuna, odnosno zelenog zamorca kako se još naziva, koji živi u Etiopiji i Sudanu i koji se često koristi u naučnim studijama kao zamena za ljudsku ćeliju, naveli su brazilski stručnjaci, prenosi „Blic žena“.

Oni su tako zabeležili momenat kada KOVID- 19 pokušava da zarazi citoplazmu ćelije u kojoj je sačuvan genetski materijal i trenutak same zaraze, a crne mrlje na slikama oslikavaju SARS-KOV- 2.

– Korišćeni su virusi izolovani iz uzoraka uzetih iz nosa i grla zaraženog pacijenta – poručio je tim iz Brazila, koji je zatim zaražene ćelije dopremio do laboratije za posmatranje pod mikroskopom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime