EPA/Koca Sulejmanovic
Foto: Ilustracija

Naučnici bečkog poljoprivrednog univerziteta (BOKU) stanovili su 67 pesticida u različitim koncentracijama u vazduhu na istoku Austrije.

– Nas je iznenadilo koliko se daleko šire, preko vazduha, pesticidi – rekao je autor studie Johan Caler.

Naučnici sa BOKU-a, Medicinskog univerziteta u Beču i iz Nemačke postavili su u različitim regionima na istoku Austrije filtere za vazduh, koje su posle par meseci ponovo uzeli i analizirali.

Pronađene hemikalije su potom ocenjene na osnovu posledica po životnu sredinu i ljude, rekao je Caler.

– Pronašli smo čak 67 pesticida. Broj i koncentracija pronađenih pesticida zavisio je od poljoprivredne aktivnosti u okolini. Međutim visoke temperature podstiču njihovo širenje. Iz ugla ekologije je problematično, pošto je mnogo utvrđenih pesticida otrovno za pčele, gliste i ptice – objasnio je on.

Dva filtera su bila postavljena i u nacionalnim parkovima, i čak tamo je pronađeno 10, odnosno 33 pesticida.

Taj podatak je zabrinuo naučnike, kako kažu, pošto su nacionalni parkovi uspostavljeni radi zaštite posebno ugroženih biljaka i životinja.

Polovina pronađenih pesticida u vazduhu su štetni po zdravlje ljudi.

Oni, kako se navodi u studiji, mogu uticati na hormonski sistem i imati čak negativne posledice po fertilitet.

Jedna četvrtina utvrdenih pesticida ima čak i potencijal izazivanja raka.

– Iako je koncentracija pesticida u vazduhu često niska, čak i najmanje količine skrivaju rizik po zdravlje i mogu na duže vreme da negativno utiču – ukazao je Hans Peter Huter sa odeljenje za higijenu životne sredine na Medicinskom univerzitetu.

– Naša studija jasno pokazuje da pesticidi ne ostaju samo na mestu na kojima se posipaju, već se šire i mogu naneti štetu životnoj sredini i ljudima. Samo prelazak na bio poljoprivredu može to sprečiti – ukazuju Caler i Huter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here