pixabay.com

Uzorci tla sa asteroida Riugu premašili su očekivanja japanskih naučnika.

Naučnici uzorke opisuju kao komade uglja i crnu peščanu prašnu, a njih je na asteroidu Riugu, udaljenom od Zemlje oko 300 miliona kilometara, prikupila japanska svemirska sonda Hajabusa 2, koja se nedavno vratila na Zemlju, prenosi AP.

Uzorci koje su japanski svemirski zvaničnici opisali danas veliki su do centimetar i tvrdi kao kamen, dok su manje crne, peskovite granule poput prašine, koje je sonda odvojeno sakupila i vratila, opisali prošle nedelje.

Prikupljeni uzorci tla sa asteroida rezultat su šestogodišnjeg svemirskog putovanja sonde Hajabusa 2, a uzorci su u Japan stigli početkom decembra.

– Peščane granule koje je Japanska agencija za istraživanje svemira (Jaxa) proučavala prošle nedelje bili su sa prvog sletanja letelice na asteroid u aprilu 2019, dok su veći komadi bili iz odeljka predviđenog za drugo spuštanje na Riugu – rekao je Tomohiro Usui, naučnik iz Jaksa.

Tokom boravka blizu ovog asteroida, Hajabusa 2 je prema njemu lansirala projektile i detonirala bombe kako bi se podigla prašina i prikupili uzorci prašine i kamenja.

Usui je rekao da razlike u veličini uzoraka sugerišu različitu tvrdoću stenovitog tla na asteroidu.

Naučnici se nadaju da će im prikupljeni uzorci pružiti uvid u poreklo Sunčevog sistema i poreklo života na Zemlji. Nakon studija u Japanu, neki od uzoraka biće podeljeni agenciji NASA i drugim međunarodnim svemirskim agencijama radi dodatnih istraživanja.

U međuvremenu, Hajabusa 2 nastavlja svoju misiju čiji su cilj novi asteroidi, od kojih je prvi mali i udaljeni asteroid, 1998KI26, kako bi proučavala mogućnosti odbrane od meteorita koji bi mogli da polete ka Zemlji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here