pixabay.com

Naučnici u SAD uspešno su klonirali životinju koja je uginula pre 30 godina, američkog tvora, crnonogu feretku iz porodica lasica.

Životinja rođena 10. decembra, klonirana je iz gena zamrznutih 1988. godine, a naučnici su tek sad objavili da je taj proces bio uspešan, prenosi AP.

Surogat majka klonirane životinje, koja je dobila ime Elizabet En, bila je domaća feretka, a rođena je u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.

Klonirana životinja identična je genetska kopija feretke koja se zvala Vilja, a njeni ostaci, nakon što je uginula 1988. godine, zamrznuti su u ranim danima DNK tehnologije.

Ova tehnologija daje nadu da će biti sačuvane ugrožene vrste, ali i da postoji mogućnost oživljavanja onih koje su izumrle.

Kada je Vilja uginula 1988. godine, njeno tkivo poslato je u “zamrznuti zoo vrt” u San Dijego zoo global, u kojem se čuvaju zamrznuti ostaci više od 1.100 vrsta i podvrsta iz celog sveta.

Biotehnologija i genetički podaci mogu da naprave razliku na tom polju, zajedno sa naporima za očuvanje vrsta, rekao je vodeći naučnik biotehnološke organizacije koja je obavila kloniranje “Rivajv end ristor” Ben Novak.

– Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vreme i regenerišemo te ćelije. Još smo daleko od mogućnosti da životinjama promenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali će to biti moguće u budućnosti – rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.

“Rivajv end ristor” navode da imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime