pixabay.com

Naučnici su zabeležili naznake dosad najjače eksplozije u svemiru, pet puta snažnije od bilo koje ranije uočene, piše BBC.

Veruju da je ogromno oslobađanje energije nastalo iz supermasivne crne rupe, od Zemlje udaljene oko 390 miliona svetlosnih godina i da je ova pojava za sobom ostavila džinovsko udubljenje u galaksiji “Ophiuchus”.

Astronomi već dugo proučavaju ovaj veliki skup galaksija jer su primetili da ima neuobičajeno zakrivljenu ivicu. Veruju da je razlog tome velika grupa hiljada odvojenih galaksija među kojima konfluiraju vrući gasovi i tamna materija.

Sada smatraju da bi razlog tome mogla biti velika šupljina unutar gasova koji se nalaze u tom galaktičkom skupu, a nastala je kao posledica emisija iz središnje crne rupe.

Prvobitno su sumnjali u ovakvo objašnjenje jer je udubljenje vrlo veliko. Naime, u njega bi moglo da smesti 15 Mlečnih puteva (naših galaksija) zaredom. Ali, njihovu teoriju su potvrdili podaci pribavljeni teleskopima “Murchison Widefield Array” (MWA) u Australiji i “Giant Metrewave Radio Telescope” (GMRT) u Indiji.

“Na neki način, ta je eksplozija slična načinu na koji je erupcija vulkana Mount St. Helens godine 1980. otkinula vrh planine”, rekla je Simona Đaćintući iz Pomorske istraživačke laboratorije u Vašingtonu i glavna autorka studije.

Rezultati istraživanja pod nazivom “Discovery of a Giant Radio Fossil in the Ophiuchus Galaxy Cluster” objavljeni su u naučnom časopisu “The Astrophysical Journal”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here