pixabay.com

Prema podacima objavljenim u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA), posedovanje kućnih ljubimaca može značajno uticati na smanjenje simptoma demencije kod starijih pojedinaca.

Nedavno sprovedeno naučno istraživanje, vođeno istraživačima sa Univerziteta Sun Jat-sen u Kini, donosi ohrabrujuće vesti o ulozi kućnih ljubimaca u usporavanju napredovanja demencije kod starijih osoba starijih od 50 godina, posebno onih koji žive sami.

Studija je analizirala informacije iz engleske Longitudinal Study of Aging, obuhvatajući preko 7.900 učesnika starosti 50 i više godina. Rezultati su pokazali da je oko 35 odsto ispitanika imalo kućne ljubimce, a 27 odsto živelo je samo. U ovoj grupi, oni koji su delili svoj dom s kućnim ljubimcima imali su znatno sporije napredovanje simptoma demencije u poređenju s onima koji nisu imali ljubimce.

Profesor Ciiong Lu, glavni autor studije, istakao je značaj ovog otkrića u kontekstu globalnog porasta broja osoba sa demencijom. S obzirom na predviđanje da će se taj broj povećati s 57 miliona u 2019. na 153 miliona do 2050. godine, strategije koje uključuju kućne ljubimce kao faktore podrške postaju još važnije.

Osim usporavanja demencije, kućni ljubimci igraju ključnu ulogu u smanjenju osećaja usamljenosti i izolacije, naročito za one koji nemaju redovne interakcije s drugim ljudima. Kroz komunikaciju i dugotrajne odnose s ljubimcima, vlasnici često doživljavaju poboljšanje mentalnog zdravlja.

Dr Lija Krol, docent neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Templ, ističe da dugoročne, kvalitetne veze, bilo sa porodicom, životinjama, prijateljima ili romantičnim partnerima, igraju ključnu ulogu ne samo u sreći već i u očuvanju dobrog zdravlja mozga i smanjenju rizika od demencije.

Iako su rezultati ohrabrujući, istraživači naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumeli specifični aspekti ove veze, uključujući vrstu kućnog ljubimca i dužinu vlasništva, kako bi se pružila sveobuhvatnija slika uticaja kućnih ljubimaca na kognitivno zdravlje starijih osoba.

3 COMMENTS

  1. E pa hvala vam što niste stare osobe nazvali starim, već starijim. To je u skladu sa svetskom borbom protiv omalovažavanja starijih osoba, tj u skladu sa borbom protiv ejdžizma.
    U vezi toga trebalo bi i Domove za stare lepše nazvati Dom za starije (kao npr u U.S.A.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here