EPA/Sergei Ilnitsky
Aleksej Navaljni

Saslušanje Alekseja Navaljnog (44), glavnog ruskog opozicionara i kritičara Kremlja, počelo je danas u gradu Himkiju, u Moskovskoj oblasti, a Navaljni je pre izlaska pred sudiju rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin “bacio krivični zakon kroz prozor”, preneo je Rojters.

Navaljni je nazvao saslušanje “najvećim stepenom bezakonja”, u prvim komentarima otkako je zatvoren, a obratio se video snimkom na Tviteru, koji je postavila njegova portparolka.

Ruski opozicionar je napravio snimak i u policijskoj stanici, na kojem je rekao da je predsednik Putin krivični zakon “bacio kroz prozor, iz straha”.

Kada su ga izvodili iz policijske stanice, Navaljnog su velikom brzinom policajci sproveli do vozila i odvezli u sud, opisao je Rojters.

On je uspeo da delimično emituje sudsko saslušanje uživo na internetu.

Njegovo hapšenje može da izazove nove sankcije protiv Rusije, koje bi se posebno odnosile na gasovod od Rusije do Nemačke, vredan 11,6 milijardi dolara, iako su neke države EU i ranije rekle da žele da se odmah uvedu kaznene mere protiv Rusije, navodi Rojters.

Zapadne države su pozvale Rusiju da odmah pusti Navaljnog, koji je uhapšen u nedelju uveče na moskovskom aerodromu nakon što se vratio sa lečenja iz Berlina, gde se od leta oporavljao od, pretpostavlja se, trovanja nervnim agensom “novičok”.

Očekuje se da danas u toku dana Kremlj da komentar povodom celog slučaja, zaključuje Rojters.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here