EPA/ Sergei Ilnitsky
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je lider opozicije Aleksej Navalni “dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu”.

U obraćanju javnosti posle samita sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Ženevi, Putin je rekao da se Navalni “namerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen”.

Aleksej Navalni je najistaknutiji Putinov politički protivnik. Uhapšen je u januaru kada je doputovao u Moskvu iz Nemačke, gde se lečio pošto je otrovan nervnim agensom novičok. Navalni tvrdi da su ruski agenti taj otrov stavili na njegov donji veš, što Kremlj poriče.

Navalni je u Moskvi osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne u Rusiji 2014, na koju je osuđen zbog navondnih finansijskih malverzacija.

Putin je u Ženevi rekao da je Navalni dobio kaznu koju zaslužuje i da je znao da će biti uhapšen kada se vratio u Rusiju.

Američki predsednik Džo Bajden je na pitanje šta će se dogoditi ako Navalni umre u zatvoru, rekao da je “jasno stavio do znanja Putinu da će posledice biti veoma štetne po Rusiju”.

Ruski predsednik je u intervjuu američkom NBC njuzu ponovo negirao da je naredio trovanje Navalnog.

– Nemamo praksu da tako ubijamo ljude – rekao je Putin, ali nije mogao da garantuje da će Navalni iz zatvora izaći živ.

– Vidite, takve odluke ne donosi predsednik. Ali, sigurno neće biti tretiran gore od ostalih.

Sud u Moskvi je prošle nedelje proglasio nezakonitim organizacije koje je osnovao Navalni i označio ih kao “ekstremističke”. Analitičari su to protumačili kao Putinov pokušaj da ućutka kritičare Kremlja i zabrani im da se kandiduju na parlamentarnim izborima u septembru.

U istom intervjuu, Putin je uporedio odgovor Kremlja prema političkim protivnicima sa odgovorom američkih službi na upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara. Putin smatra da je hapšenje demonstranata bilo gušenje slobode govora, ali je pritom ignorisao činjenicu da su neki od nijh povredili policajce, uništavali zgradu Kongresa.

Ruski predsednik smatra da su demonstanti nepravedno optuženi za krivična dela samo zato što su imali “političke zahteve”.

– Zar to nije progon zbog drugačijeg političkog stava? – upitao je Putin.

Do je presuđeno samo u malom broju slučajeva zbog upada u Kongres. Osuđeni za nasilje i vandalizam suočavaju se sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, dok će oni koji su upali u zgradu dobiti lakše ili uslovne kazne.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime