wikipedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

U Narodnoj banci Srbije (NBS) smatraju da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, što je najavio hrvatski premijer Andrej Plenković ako Hrvatska postane članica Evrozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

Ovo zato jer se slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu, navode iz NBS i dodaju da bi, ako bi se to desilo, sasvim sigurno bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU, da bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga.

Dizajn evro-novčanica, objašnjavaju u Narodnoj banci, isti je nezavisno od države koja ih štampa i dizajn kovanica je regulisan odgovarajućom Uredbom Saveta EU od 24. juna 2014. godine.

Reč je uredbi o apoenima i tehničkim specifikacijama evro-kovanica namenjenih opticaju i po njoj evro-kovanice imaju jednu zajedničku, evropsku stranu koja je ista na svim evro-kovanicama, tzv. avers i drugu nacionalnu, revers stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i ima na sebi oznaku države-članice EU.

Na nacionalnoj strani evro-kovanice mora se nalaziti krug sastavljen od 12 zvezdica, što je simbol EU, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn, a država članica sama odlučuje koje će motive prikazati unutar zvezdica, navode u NBS.

Dodaju da na primer, Italija ima evro-kovanice od dva evra na kojima se nalazi portret Dantea Aligijerija, a na evro-kovanici od jednog evra crtež Leonarda Da Vinčija koji prikazuje idealne proporcije ljudskog tela.

Grčka pak na evro-kovanici od dva evra ima scenu sa mozaika u Sparti iz trećeg veka nove ere, u kojoj je prikazana boginja Evropa koju otima Zevs u obliku bika, a na kovanici od dva evra prikazana je sova urađena po uzoru na staru atinsku kovanicu od četiri drahme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na evro-kovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članica Evrozone.
Prema njegovim rečima, ovo je jedan od predloga, a ima i predloga da to budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica..

1 COMMENT

  1. Ovo je sramota, i oni i Albanci su isti! Pokusavaju da naprave ko da Srba nikada nije bilo na ovim prostora! Kradu sve, istoriju da ne nabrajam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here