Pixabay
Ilustracija

Ljuske od jaja moguće koristiti kao odlično sporo delujuće đubrivo, jer sadrže visok sadržaj kalcijuma.

Tokom razlaganja u zemljištu oslobađa se kalcijum koji spada u značajna hraniva za vaše biljke. Osim toga, kalcijum reguliše pH vrednost zemljišta i smanjuje njegovu kiselost.

Ljuske ne morate prati ali ukoliko se plašite da će se pojaviti neprijatan miris, operite ih pod mlazom vode. Inače ljuske od jaja koje nisu oprane imaju veći sadržaj organske materije. Dobro bi bilo da posudu sa ljuskama držite na sunčanom mestu.

Ljuske od jaja kao đubrivo

Ljuske je potrebno prvo dobro usitniti, kako bi se ubrzalo razlaganje, a najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske.

Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen, ali dodatnu količinu ljuski možete dodati i na proleće.

Paradajz, paprike i plavi patlidžan su među vrstama kod kojih će primena ljuski od jaja imati najviše efekta. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj cveća, jorgovan je jedna od vrsta koja će imati dosta koristi od dodavanja ljuski.

Ljuske od jaja možete dodavati i u kompost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here