D. Timarac
Jasna poruka iz Sidneja

Parohijani Crkve Sveti Nikola iz Blektauna uputili su molitvenu podršku braći i sestrama u stradalnoj Crnoj Gori Akatistom, usrdnom molitvom Majci Božijoj Trojeručici. Akatist su služili otac Nemanja Mrđenović, starešina crkve u Blektaunu i otac Samuilo iz ruske pravoslavne crkve.

„O, presveta Vladičice Bogorodice, Ti koja si čudesno Jovanu Damaskinu javila, a on veru istinitu i nadu nepokolebljivu pokazao, usliši nas grešne koji se pred čudesnom ikonom Tvojom usrdno molimo i tražimo pomoć Tvoju; ne odbaci molitvu ovu radi mnogih sagrešenja naših, već kao Majka milostiva i dugotrpeljiva, izbavi nas od bolesti, patnje i tuge, oprosti nam grehe koje učinismo i ispuni radošću i veseljem sve koji poštuju ikonu Tvoju Trojeručicu, da bismo radosno pevali i ljubavlju proslavljali ime Tvoje, jer si od svih pokoljenja izabrana i blagoslovena u vekove vekova. Amin“.

Ikona Majke Božije Trojeručice

U svojoj besedi nakon molitve, otac Nemanja je nadahnuto i emotivno govorio o važnosti očuvanja svetinja. Pomenuo je sva neprijateljska delovanja protiv crkve u prošlosti i udarce koje je naša crkva vekovima trpela…

Ruski sveštenik Samuilo i otac Nemanja Mrđenović

Verni narod i rodoljubi su potom krenuli do spomenika đeneralu Draži Mihailoviću, razvijajući transparent na kojem je pisalo: „Ne damo svetinje, Sidnej stoji uz braću“.
Duhovno i rodoljubivo sabranje je nastavljeno uz druženje sa poznatim guslarom Đorđijem Koprivicom, koji gostuje u Australiji sa svojom porodicom, a njegova deca blizanci Jelena i Ognjen su mu se pridružili pesmom, recitovanjem i guslanjem. Pričao je i pevao ovaj porodični trio istoriju Srba iz svih srpskih zemalja. Čule su se pesme o junaštvima kroz istoriju Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, a vrhunac je bio kad se zapevalo o Janković Stojanu i popu Momčilu Đujiću.

Sa pažnjom se slušalo Jelenino etno pevanje

U kratkoj pauzi zamolili smo gospodina Koprivicu da za „Vesti“ iznese svoje utiske sa ovoga događanja i njegovog gostovanja u Blektaunu:

– Hvala svima koji su po ovom velikom „kijametu“ smogli snage i došli prvenstveno da molitveno podrže očuvanje svetinja u Crnoj Gori, a i da poslušaju priču i pesmu uz gusle, mene i moje dece. Kažem „kijamet“, jer sam bio u Kanadi kad je bilo -42 stepena, bilo je minusa i kod nas u Crnoj Gori, ali ovo na +48 još je gore. Do sada sam bio desetak puta u Australiji, a sada sam došao sa celom porodicom. Oduševljeni smo, svuda smo lepo dočekani, a i mi se trudimo da svojom pesmom uz gusle i Jeleninim etno pevanjem prezentujemo sve ono što je naš narod održalo.

Za uspomenu: Svi su želeli da imaju sliku sa porodicom Koprivica, posebno Nele Arčaba

Na naše pitanje gospodinu Koprivici, koji je iz Banjana u Crnoj Gori, hoćemo li sačuvati svetinje, odgovorio je:

– Hoćemo, i ranije je bilo udara i napada. Pokušale su i turske paše. Sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli. Mogu kako hoće, ali neće moći dokle hoće. Narod se u Crnoj Gori ujedinio, a sada imamo podršku i iz čitavog sveta…

Prija poseta vršnjaka

Zamolili smo i Koprivičinu decu da se izjasne o Australiji. Jelena je rekla da joj sve neobično i lepo i da je ugodno iznenađena velikom posetom mladih, njenih vršnjaka, koji su došli da čuju pesmu i zvuk gusala.

Slično je rekao i njen brat blizanac Ognjen, uz izražavanje želje i nade da će još koji put imati priliku za gostovanje na Petom kontinentu.

Nastavnica Svetlana Pavlović: I molitva i gusle

Molebanu „Ne damo svetinje“ i koncertu porodice Koprivica prisustvovala je i poznata sidnejska nastavnica srpskog jezika, gospođa Svetlana Pavlović.

– Svetinje im ne možemo dati, nadam se da će tako i biti… Kako se lepo udesilo da pored molitve poslušamo i kazivanje istorije uz gusle, gospodin Koprivica i njegova deca su nas sve svojim kazivanjem, pevanjem i guslanjem razveselili. Mali Ognjen je neobično darovit i kad mu se glas stabilizuje, sigurna sam da će biti kao njegov otac.

Svetlana Pavlović sa Jelenom i Ognjenom Koprivicom

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime