EPA/Đorđe Savić
Kosovo i Metohija

Prema rečima političkog analitičara Predraga Rajića poslednji događaj na KiM nam govori u prilog tome da vreme na Kosovu i Metohiji ne radi za Srbe.

Pucanj na srpsku decu u blizini škole u Donjoj Brnjici kod Prištine, kao poslednji u nizu incidenata, još jednom je pokazao namere ekstremnih Albanaca prema Srbima na Kosovu, koji imaju za cilj da Srbe istisnu sa tog prostora i da oni tamo više ne žive, izjavio je za Kosovo Onlajn Rajić.

– Zato svi oni koji se zalažu za zamrznuti konflikt u centralnoj Srbiji i koji se protive podeli Kosova i Metohije, zapravo ne zagovaraju opstanak Kosova u Srbiji već opstanak albanskog Kosova. Ukoliko ste protiv podele, vi niste protiv podele de fakto. Izostankom podele vi zapravo doprinosite tome da kompletno albansko Kosovo bude celovito – rekao je Rajić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija sada ne može da razmišlja o tome da u neko dogledno vreme vrati kompletno Kosovo u svoj ustavno pravni poredak, jer, kako je naveo, to nije realno.

– Mi se ne odričemo KiM kao naše južne pokrajine i to apsolutno niko ne dovodi u pitanje. Ne odričemo se nijednog kvadratnog metra. Ali, kada pregovaramo i kada pokušavamo da načinimo našu taktiku i da napravimo neki zajednički nacionalni plan, onda treba biti realan i racionalan – rekao je Rajić.

Nažalost, kako je naveo, nama se ni podela Kosmeta više ne nudi.

– Ona kao što vidimo nije na stolu. Treba se boriti za to da bude na stolu. Ono što mene brine jeste što kada bi i bila na stolu, dobar deo naše javnosti bi to glatko odbio, iako bi zapravo podela Kosmeta po etničkim linijama bila jedino rešenje koje može trajno da zaštiti Srbe, makar na severu KiM – rekao je Rajić.

On smatra da je veliki problem u tome što od 1999. godine kada je Srbija vojno kapitulirala na Kosovu tamo više nema nikakve prerogative svoje vlasti.

– I ne možemo da zaštitimu Srbe ni južno ni severno od Ibra. To je prosto stanje stvari. Plašim se da mnogi u centralnoj Srbiji zapravo glasno spavaju i glasno ćute. Ne žele da pomognu državnom vrhu da se izbori sa ovim problemom, a više je nego jasno i poslednji događaji nam to dokazuju i svedoče tome da zamrznutog konflikta nema, da vreme tamo za Srbe ne radi, i da situacija vremenom može biti samo gora. Srba je sve manje kao i prostora za vraćanje makar dela naše južne pokrajine u naš ustavno pravni poredak. Vremena ponestaje, a i prostora za tako nešto je sve manje – zaključio je Rajić.

10 KOMENTARA

  • Наравно да нећемо дати да се дели Српска земља. Космет је био, јесте и биће неотуђиви и неодвојиви део Срба и Србије.

 1. Realan i potpuno ispravan pogled na stvarnost! Nije mi jasno zbog čega i dalje misliti na celo Kosovo.
  Podela je jedino rešenje i postavi granicu. Ako treba te svetinje sve preneti u dublju Srbiju.
  Ukinuti mogućnost prodaje zemlje i imobilien strancima (primer Danske) jer ce jednoga dana da uzmu sve.
  Samo umno neracionalan misli na celo Kosovo, malo je zemalja kojima nešto nije oteto ali im je tako bolje.
  Srbijo okreni se sebi, živi u realnom svetu ne u mitosu, misli na budućnost!

 2. Slažem se da nema podele!Mesta ima za sve.Omogućite Srbima koji hoće da se vrate i ne razmišljajte da ste nezavisna država i da vas Srbija prizna.Smirite se,pustite Srbe da žive slobodno.Ako mora podela neka bude ali ne ovako kako je sada.Metohija mora biti srpska zajedno sa sadašnjim Severom.Ostalo neka bude vaše.Ako hoćete sve pre ili kasnije desiće nam se Nagorno Karabah.To neće doneti dobro ni vama ni nama.

 3. Jedino realistično i ostvarivo rešenje bez
  ratovanja je podela sa medjunarodnim garancijama za crkvene objekte i ljude
  sa obe strane buduće granice.

 4. Preneti Svetinje (veoma racionalno), prebaciti dublje u Srbiju, gde: Sandžak ili Vojvodina (veoma racionalno) promeniti veru i nacionalnost (veoma racionalno), nažalost ovo je predigra vlasti da ne dobijemo ništa, ako zadržimo Preševo, Bujanovac i Medveđu da slavimo. Šiptari ovu poziciju nisu stekli sami, već uz pomoć Amera, Britanca, Nemaca i Francuza, tako da i svaki potok u Srbiji nazovemo po Trampu i Angeli džabe,

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime