Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, general Ruslan Khomčak izjavio je da ne postoji „čisto vojno rešenje“ za povratak Donbasa.

– U slučaju da se primeni sila, Kijev će prekršiti međunarodno humanitarno pravo u pogledu vojnih operacija na teritoriji gusto naseljenih područja. Pored toga, ukrajinski vojnici će pretrpeti „ozbiljne“ gubitke i postoji „rizik od ruskog mešanja – smatra general.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič rekao da ukrajinske vlasti nisu ispunile ono što je dogovoreno na sastanku „Normandijske četvorke“ u Parizu u decembru 2019. godine. Prema njegovim rečima, Kijev nije obavio posao da zakon o posebnom statusu Donbasa učini trajnim i da odražava posebnosti regionalne samouprave u ustavu zemlje. Mehanizam za uvođenje statusnog zakona prema „Štajnmajerovoj formuli“ takođe je suspendovan.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13 hiljada ljudi postalo je žrtvama sukoba. Tokom sastananaka Minske kontakt-grupe se raspravlja o pitanju nagodbe koja je od septembra 2014. godine već usvojila tri dokumenta o deeskalaciji, ali se sukobi nastavljaju.

Vrhovna rada je u januaru 2015. godine potpisala izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta izjavila da nije razlog unutrašnjeg sukoba u Ukrajini i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

1 KOMENTAR

  1. Najgori krvnik svome narodu je od Zapada prevaren clan istog naroda.To su isto radili tokom svakog pokusaja zapadnjaka da vojno Rusiju uniste.tu su uvek uskakali razni Banderovci.Nisu jos naucili da Rusi kad krenu sa unistavanjem agresora uvek prvo pociste svoje dvoriste.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime