EPA/Christian Bruna

Dva meseca od početka borbe protiv pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama kraj se i dalje ne nazire, piše CNN.

Kako navode, jasno je da to iskušenje ne samo da nije ujedinilo zemlju, već da je još više razdire.

Dok države u SAD pojedinačno idu ka ponovnom otvaranju posle uvođenja restriktivnih mera, nema pouzdanih podataka koji jasno pokazuju da li u borbi protiv koronavirusa zemlja ide ka pobedi.

U 18 američkih država broj novozaraženih raste, u 15 su brojevi stabilni, a u 17 država broj zaraženih opada, navodi se u analizi CNN.

Dok primeri agresivnog pristupa ponovnom otvaranju – kao što su, na primer, Teksas ili Florida – pružaju određenu nadu, postoje tvrdnje da broj zaraženih u tim i drugim državama nije toliko verovatan koliko se to čini, navodi autor analize.

Predsednik Donald Tramp, koji bi trebalo da ujedinjuje zemlju, koristi svoj položaj da bi udovoljio sopstvenoj potrebi za pažnjom, isljučivo se obraćajući značajnoj manjini koja ga podržava šta god da se događa, tvrdi autor.

Istovremeno, dok zastoj proizvodnih pogona nanosi ogromnu ekonomsku štetu, podeljeni Kongres ne može da odluči da li želi da učini više da bi pomogao, što samo doprinosi utisku da politički sistem i činioci unutar njega nisu dorasli trenutku, dodaje autor.

Trampov izazivač na predsedničkim izborima koji slede, Džo Bajden, ne izlazi iz svog podruma, a neistinitim tvrdnjama o krađi glasova na prošlim izborima Tramp stvara jasan utisak da želi da delegitimizuje naredne izbore, koje će možda izgubiti, što bi moglo izazvati dugogodišnji razdor u zemlji, čak i ako sadašnji predsednik bude prinuđen na napusti Belu kuću, navodi autor.

Beskrajno zaokupljen svojim izgledima da dobije izbore, Tramp se zapravo i ne bavi najtežim izazovom po sistem javnog zdravstva za proteklih stotinu godina, odnosno najgorom ekonomskom krizom od tridesetih, ističe autor.

Svakog dana, Tramp biva sve dublje uvučen u svoje opsesije i lične sukobe, a posle pokušaja da bude opozvan, još brže je nastavio da ispituje ustavna ograničenja predsedničke funkcije, što se vidi po otpuštanju jednog broja zvaničnika, kao i nastojanjima ministarstva pravde da svojim tezama prikrije Trampove zloupotrebe položaja, navodi autor.

2 COMMENTS

  1. CNN-u ne veruju ni ameri više. Odzvonilo im je, ni korona ih neće spasiti. Hapšenja su u toku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here