B.Cvetojević
Vladika Siluan

Tokom proteklih nedelju dana manastir Sveti Sava – Novi Kalenić u Holu, nadomak Kanbere, bio je stecište duhovnog života srpske zajednice u Australiji. Sveštenstvo Episkopije australijsko-novozelandske okupilo se na manstirskom imanju, sa Njegovim Preosveštenstvom vladikom Siluanom na čelu, kako bi u toku Vaskršnjeg posta održalo tradicionalni bratski sastanak, kojem su prisustvovali sveštenici SPC iz cele Australije.

Sveštenstvu su se u manastiru u petak pridružili i predstavnici Srpske pravoslavne omladinske organizacije (SOYA). Oni su tokom vikenda održali svoj redovni Sabor omladine, u sklopu kog su imali niz aktivnosti, među kojima su bila duhovna predavanja i razgovori sa sveštenicima, istorijski presek postojanja SPC na teritoriji Australije i Novog Zelanda i obeležavanje krsne slave Udruženja srpske pravoslavne omladine, Svetog Nikolaja Žičkog.

U nedelju je održan i radni sastanak Sabora omladine, kojem je prisustvovao i sam vladika Siluan. Na sastanku se mogla čuti rekapitulacija dosadašnjeg rada Srpske pravoslavne omladinske organizacije, kao i njeni ciljevi i zadaci za predstojeći period, a značajno vreme izdvojeno je za diskusiju o značaju omladine za život Crkve.

Crkva je naš dom

Radnom delu Sabora, u nedelju ujutro, prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Manastira Sveti Sava, koju je služilo Njegovo Preosveštenstvo episkop Siluan, uz sasluženje arhijereja iz parohija u Kanberi, Sidneju, Brizbejnu i Melburnu.

Učešće u veličanstvenoj liturgiji uzeli su i čtečci i crkveni hor koji je svojom pesmom dao predivan ton svetoj službi.

U besedi posle liturgije, vladika Siluan je istakao upravo značaj omladine za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i izneo nameru i posvećenost Episkopije da pomogne u okupljanju i stvaranju što čvršćih veza među mladim Srbima širom Australije i Novog Zelanda.

– Okupili smo se ovde iz svih krajeva naše Mitropolije s namerom da pomognemo u održavanju omladinskog sabora koga posle duže godina želimo da obnovimo i da našoj omladini damo mesto koje zaslužuje, a to mesto je da oni u svojoj Crkvi budu u svome domu – kazao je vladika

Siluan, dodajući da je to “najveći dar koji možemo da damo našoj omladini”.

Bez kritike

Njegovo Preosveštenstvo je zatim ukazalo na važnost što bolje komunikacije s mladim ljudima i njihovog ravnopravnog ukjučivanja u život zajednice. Vladika se naročito dotakao problema vezanog za maternji jezik, odnosno sve glasnijih kritika na račun mladih koji su rođeni ili su odrasli u Australiji, što slabo govore srpski, ili ga gotovo uopšte ne znaju.

– Važno je, braćo i sestre, da prihvatimo naše mlade. Nemojmo ih odbacivati! Nemojmo ih kritikovati ako ne znaju srpski jezik. Pa šta da radimo? Možda ih mi nismo dovoljno učili. A vreme čini svoje, mladi idu u školu, nisu sa roditeljima, roditelji imaju mnogobrojne obaveze i nemaju vremena da se posvete svojoj deci i da ih uče maternjem jeziku. Ali, važno je da su ta deca svetosavci, da su pravoslavni i Hristovi. Onda će znati da poštuju svoju kulturu svetosavsku, da je vole svojom verom – podučio je vladika Siluan.

U ljubavi i slozi

Vladika Siluan je podsetio na reči Svetog Justina, koje govore da pripadanje narodu pre svega podrazumeva poštovanje tradicije, vere i običaja.

– Kazao je lepo Sveti Justin da i vo živi u Srbiji, ali nije Srbin. Srbin je onaj koji ide putem Hristovim, Srbin je onaj koji ide putem Svetog Save, Srbin je onaj koji ide putem našh svetih. To je Srbin i to je srpska kultura, to je snaga i lepota našeg naroda i naš najveći doprinos australijskom društvu je kada mi jesmo ono što treba da budemo. Kada je narod naš u svojoj veri i kulturi srpskoj i pravoslavnoj, on tada projektuje širem australijskom društvu svu lepotu bića našeg, plemenitost i vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Neka je blagosloven današnji dan i svi mi – poručio je vladika Siluan, uz želju da se srpska crkvaočuva širom sveta, u jedinstvu, ljubavi i slozi.

Odupreti se iskušenjima

Vladika je zatim istakao značaj vere za ispravan razvoj mladih ljudi u modernom dobu, u kojem mnoge druge vrednosti poprimaju razmere bitnih i dominantnih.

– Hristos je recept života za sve nas. Ako omladina nema Hrista kao primer života, kako će onda ona moći da se odupre kada ode na univerzitet i kada čuje za šta sve tamo lobiraju, šta govore i šta sve nude kao smisao i vrednosti života. Kako će oni moći da se pravilno postave prema tome što slušaju. Ti tokovi vode opasnim pravcem ako mladi nemaju Hrista u sebi – istakao je episkop Siluan.

Veliki doprinos Kola srpskih sestara

Poseban pečat Saboru sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i Saboru omladine u Manastiru Sveti Sava nadomak Kanbere, dalo je Kolo srpskih sestara. Predstavnice Kola sestara iz Kanbere, Sidneja i Melburna, na čelu sa predsednicom Saveza kola srpskih sestara Milicom Kozlinom, doprinele su da ovaj veliki skup protekne u pravoj porodičnoj atmosferi. Hrana i piće bili su u skladu sa svetim vaskršnjim postom.

– Sedam dana rada na pripremi velikog skupa u ovakvim uslovima zaista nije lako, ali kada čovek ima dobru volju i uz božiju pomoć i molitvu sve se uspešno završi i svi su otišli zadovoljni. I mi u Kolu srpskih sestara smo prezadovoljne kako je sve proteklo. Bilo nas je svega nekoliko, ali smo sve lepo završile u miru, ljubavi i slozi – istakla je Milica Kozlina

Izvor:
B. Cvetojević - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here