Printscreen

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović izjavio je danas da mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim “uzavrelim glavama” i da u pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji.

Popović je ukazao da je nezabeleženo u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu, saopšteno je iz Kancelarije za KIM.

“Provokacija, da će krajem sledeće godine Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan”, istakao je Popović.

On je ukazao da Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, kako napominje, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija.

Popović je naveo i da je snaga argumenata i međunarodnog prava na strani Beograda i stoga je “uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke”.

Portparolka kosovske vlade Rozafa Keljmendi izjavila je ranije danas da Priština planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove, već do kraja sledeće godine.

Keljmendi je to rekla u odgovoru na pitanje prištinske Kohe o tužbi, dodajući da je za nju potrebna velika priprema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here