Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je danas poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

– Želimo da pomognemo državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice – rekao je Borel gostujući na onlajn konferenciji Američkog atlanskog saveza.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

– Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi evra je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan – naglasio je Borel.

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

– Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer – ocenio je.

Borel je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

– Prethodna američka administracija je htela da započne neku vrstu hladnog rata sa Kinom. Mi jesmo rivali sa Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje doveka. Istovremeno smo i partneri sa Kinom u nekim oblastima – naveo je.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primećuje da jedna strana kaže: ‘prvo popustite vi, pa ćemo mi’, dok druga strana poručuje: ‘ispunite naše zahteve, pa ćemo mi vaše’…

Borel poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na rečimo.

– Potrebno je da stavimo obe strane za pregovarački sto, da se izgradi poverenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put – zaključio je.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime