EPA/Sergey Kozlov
Ukrajinski vojnici

Pentagon smatra da ukrajinski komandanti treba da izbegnu rasipanje municije i usredsrede se na gađanje samo najvažnijih ciljeva, piše Vašington post.

Naime, kolumnista tog lista Dejvid Ignjatijus navodi da su SAD i njihovi saveznici postali frustrirani Kijevom zbog manjka iole značajnijih rezultata u okviru dugo najavljivane ofanzive, i da stoga sprovode pregled “naučenih lekcija” iz sukoba.

Jedan od ključnih zaključaka Vašingtona je da je malo verovatno da će sukob Rusije i Ukrajine biti rešen ove godine kao što su se mnogi u Kijevu nadali, navodi Ignjatijus.

Umesto toga, Pentagon veruje da će se borbe verovatno razvući do 2024. godine, a možda i duže, što znači da će Vašington i njegovi saveznici morati da nastave da finansiraju kijevski režim.

Pentagon je navodno pozvao ukrajinske komandante da bolje odrede prioritetne ciljeve i koncentrišu svoje snage na potencijalne tačke proboja duž linija fronta.

Američki komandanti takođe su navodno zabrinuti što Kijev troši artiljerijsku municiju prateći taktiku iz sovjetske ere. Jedna američka procena koju je citirao Ignatius sugeriše da su ukrajinske snage ispalile oko dva miliona artiljerijskih granata kalibra 155 mm od eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, i da su skoro iscrpile zapadne zalihe.

Vašington post je ranije u mesecu izvestio da SAD manjkaju sirovine, posebno TNT, za popunjavanje sopstvenog arsenala i daljeg snabdevanja Ukrajine municijom.

Prema pisanju lista, povećanje proizvodnje ovih granata na 28.000 mesečno, a što bi bilo u skladu sa trenutnim ciljem, bilo bi nedovoljno da se zadovolji “zapanjujuća glad Ukrajine za artiljerijskom municijom”, a kamoli da se popune iscrpljene zalihe Vašingtona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here