Privatna arhiva
Biće obradovana porodica Ničić

Ne prođe nijedan praznik a da naši verni čitaoci sa Petog kontinenta, koji pomno prate šta se događa u njihovoj otadžbini, ne usreće nekog od štićenika Humanitarnog mosta. Čine to godinama, predano, sa mnogo ljubavi i uz veliko milosrđe. Izuzetka nije bilo ni za ovaj najradosniji hrišćanski praznik (Vaskrs) jer su dobrotvori iz daleke Australije, posredstvom naše Redakcije, uputili ukupno 3.150 dolara.

Od ovog iznosa, anonimna familija izdvojila je 1.800 dolara za četiri siromašne porodice i jednog usamljenog starinu. Tačnije, 500 dolara namenili su osmočlanoj familiji Ničić – Virijević iz Novih Badovca kod Gračanice, zatim 400 dolara za Tijanu i Tamaru Lazović iz Banje kod Zubinog potoka, 400 dolara za samohranu majku Vuku Barbu iz Mramorka, 300 dolara za Dušimira Vuksanovića iz Pačevine kod Novog Pazara i još 200 dolara za Nikolu Matkovića i njegove roditelje iz Vučinića kod Novog Pazara. Zašto su svoje darove uputili upravo na adrese ovih nevoljnika, od kojih većini njih i godinama šalju ovako vredne poklone za praznike, nije teško zaključiti. Porodica Ničić-Virijević iz Novih Badovca se i dalje suočava s izazovom kako pregurati sumornu svakodnevicu, budući da je celokupna situacija na Kosmetu izuzetno teška.

Dug im ne da mira

– Zbog pandemije korona virusa, nismo imali gde niti kako da zaradimo koji evro ili dinar. Letos smo ostali bez najosnovnijih sredstava, a to se ponovilo. S tom razlikom što smo ostali bez struje zbog neplaćenih računa. Od brige ne znamo ni kako ćemo ni šta ćemo jer je deci struja potrebna zbog nastave na daljinu. Dugujemo čak 800 evra. Taj iznos je za nas misaona imenica, a deca moraju da se školuju. Zato opet moramo da molimo za pomoć – rekla je nedavno Nataša Virijević Ničić.

Istina, pomoć njenoj porodici od humanih zemljaka je nakon molbe stigla (iz Australije i Švajcarske), što smo tada i zabeležili. Bila je od velikog značaja ovu osmočlanu porodicu, ali nedovoljna da budu mirni i u narednim danima. I, nedovoljna da isplate dug do kraja. Zato će ih novopristigli dar iz Australije, sigurni smo veoma obradovati jer će moći da delimično reše muku koja ih duže vreme pristiska.

Slična muka, sa besparicom, muči i Vuku Barbu iz Mramorka, koja najviše strepi za zdravlje najmlađeg sina Save (8), kome je kao bebi otklonjen tumor na mozgu, ali ne i bez posledica. Za golu egzistenciju bori se i starina Dušimir Vuksanović iz Pačevine, kao i porodica Nikole Matkovića iz Vučinića, najboljeg đaka-pešaka. Dok su nakon silnih životnih udaraca (ostale bez oba roditelja), Tijana i Tamara Lazović dočekale malo bezbrižnije i lepše dane uz staratelje, tetke Dobricu Sovrlić i Nadu Lazović. Ipak, ono što je sigurno, to je da će i njih darovi iz daleka veoma obradovati, posebno zbog saznanja ko im šalje poklone.

Ne zaboravljaju Svijetlanu

Plemeniti Ljube, Miško i Jovan, rodom iz Ceranja Gornjih, kao što to uvek čine, poželeli su da obraduju polupokretnu samohranu majku Svijetlanu Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice sa 500 dolara, koja se ovih dana suočava s mnogim životnim nedaćama.

– Prete nam isključivanjem struje zbog duga. Imali smo laptop za sve potrebe preko koga sam znala i da uradim nešto onlajn, pa da dobijem malo novca, on se sada pokvario, a to nam je baš potrebno. Jovana ne može da ide u školu onlajn niti odrađuje zadatke, a odličan je učenik. I njen mobilni se ugasio i neće da se upali. Iz kauča vire žice, ne može se više ni sedeti na njemu. A da sve bude još teže, imam dodatne medicinske troškove jer sam pala i zadobila dve rane. Samo kupovanje namirnica je izazov veliki, a kamoli šta drugo. Država nam ništa nije pomogla. Mama mi je isto bolesna, ide na inhalacije, prima injekcije, imala je razne preglede i to baš mnogo košta… – ispričala nam je pre par dana Svijetlana.

Sve navedeno govori dovoljno zašto je ova mlada majka odlučila da dobre ljude još jednom zamoli za pomoć i zašto će joj dar dobrotvora iz Australije okrepiti.

Prilozi na putu

Pojedini prilozi već su na putu onima kojima su namenjeni. Čim se budu našli u rukama štićenika, zabeležićemo sve što u znak zahvalnosti budu poručili svojim dobročiniteljima iz daleka. Kako bi bar na taj način, dobrotvori mogli da podele radost s onima na koje su mislili.

Radost i za srednjoškolce

Redovne mesečne stipendije dobrotvora O. V. iz Sidneja za učenike orahovačke gimnazije, koje već nekoliko godina šalje posredstvom “Vesti”, stići će u ruke vrednih đaka i doneti radost ne samo njima, već i njihovim skromnim porodicama. Dimitrije Radić, Darinka Ulamović, Ljubica Micić i Lazar Grković, dobiće po 120 dolara O. V. iz Sidneja, dok će Stefan Pendić iz sela Đonlije na Goliji i njegova porodica dobiti 370 dolara. O podeli ovih stipendija od ukupno 850 dolara, njihov dobrotvor će, takođe, moći da pročita u jednom od narednih izdanja našeg lista.