Tanjug
Spomenik Skenderbegu u Prištini

Nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da za ujedinjenje Kosova sa Albanijom nije potrebna dozvola Srbije.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova naveo je da to ujedinjenje nije povezano sa sporazumom koji treba postići sa Srbijom, već da je to unutrašnja odluka Kosova.

Haradinaj je pojasnio je da Kosovo treba doći na isti način do ujedinjenja kao što se dogodilo sa “vojskom, Trepčom ili odlukom za nezavisnost”. Istakao je da je ujedinjenje sa Albanijom povezano sa nekoliko događaja.

– Ako i dalje ostanu prepreke koje je postavila Srbija, ali i deo međunarodne zajednice vezan za naša priznanja ili članstvo u NATO, jer je bezbednost prioritet, ne preostaje nam ništa drugo nego da izađemo na referendum sa Albanijom – rekao je Haradinaj.

Naglasio je da se zahtev ujedinjenje sa Albanijom razlikuje od zahteva iz prošlosti.

– Ranije je traženo da unija dobije odobrenje Srbije, sada ne tražimo odobrenje Srbije – naglasio je Haradinaj i dodao je da je cilj unija sa Albanijom i da će kosovske institucije nastaviti da postoje.

Prema njegovim rečima, projekat razmene teritorija je propao. Dodao je da će se ukoliko on bude predsednik pronaći drugo rešenje, koje će se postići konsenzusom između institucija i stranaka.

2 KOMENTARA

  1. I to da vidimo ali nas predsednik govori kako je on samo za mir, hoce li biti doviljno samo podici avione. Zemlja je svetinja i nikome se ne daje a pogotove NE teroristima.

  2. Ни Србији неће требати нечија дозвола да пошаље Шиптаре на уједињење у Албанију.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime