Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Osnivač Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je činjenica da Kosovo želi u NATO i da su mu SAD ključni partner otežavajuća okolnost za Srbiju, ali ne veruje da će Kosovo uskoro postati članica vojnog saveza.

Ona navodi i da se obično čuje da Kosovo ne može da uđe u NATO jer ga nisu priznale sve članice, međutim, priča da NATO ne može da primi zemlje koje su u sporu, a tu se misli pre svega na Ukrajinu i Gruziju, polako se menja.

– Možda će se nalaziti zaobilazni načini, ali ne mislim da će Kosovo biti prvo na redu – kaže Milić.

Ona ističe da Kosovo nije ni u Partnerstvu za mir i dodaje da od trenutka kada je odlučeno da se uđe u transformaciju kosovskih bezbednosnih u odbrambene snage, NATO odlučio da stane i razmisli kako će dalje svoj odnos da gradi sa kosovskim institucijama.

Ona podseća, da je većina zemalja članica NATO priznala Kosovo kao nezavisnu državu, da to nisu učinile samo četiri, a poboljšanje odnosa Prištine sa Grčkom koja je jedna od tih zemalja, po njenim rečima, je u stvari potvrda da EU više kao institucija nema mehanizme za podsticaj nikog u regionu i da je jedino što bi omogućilo da “Kosovo legne na rudu” jeste, kaže, da ga neka država koja ga još nije priznala, prizna.

– To bi za njih bila nagrada, ali ne verujem da će to biti talas priznavanja – kazala je Milić i dodala da bi ipak ostale dve ili tri članice NATO koje ne priznaju Kosovo.

Španija i Grčka su ogromni i važni saveznici NATO, ističe Milić i pojašnjava da je to iz razloga što te dve države drže južno krilo Alijanse.

Dodaje da će se stav Španije i te kako slušati, što je problem za Kosovo i eventualno članstvo u NATO.

– Velike zemlje poput SAD i Nemačke vode taj proces desetogodišnje transformacije i uskoro ćemo videti, simbolično, i pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga u okviru međunarodnih operacija, a u okviru američke vojske – kaže Milić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here