J. L. Petković

Američki analitičar i poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu Edvard Džozef kaže da bi sastanak 12. jula između Srbije i Kosova mogao dovesti do koraka poput poboljšanja trgovine ili povećanja investicija, prenosi Gazeta Ekspres.

Džozef je za Radio slobodna Evropa rekao da ne vidi način za sveobuhvatan i obavezujući dogovor i dodaje da je optužnica za ratni zločin protiv Hašima Tačija ozbiljna i da dodatno usložnjava kosovsko predstavljanje u dijalogu.

Prema njegovim rečima, arhitektura koju je Bela kuća podigla oko Tačija je propala. Džozef kaže da je najhitnije pitanje rešenje statusa i pravno obavezujući sporazum, ali i da ne vidi rešenje.

– Portparol EU rekao je da “želimo da dijalog vodi ka sveobuhvatnom obavezujućom sporazumom” koji će rešiti problem oko Kosova. To je cilj, to je potrebno, ali postoji li put do toga? Nisam siguran. Nadam se i očekujem da će biti nekih pozitivnih koraka, koji su dobri, čak i ako stranke konkretno ne dovedu do rešenja – navodi Džozef.

Kada je razmena teritorija u pitanju, Džozef kaže da on ne vidi kompromise.

– Ne vidim kompromise. Treba napomenuti da nije samo kosovska strana ta koja kaže da nema kompromisa u pogledu teritorijalnog integriteta. To je rekao i specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak. Šef EU za spoljnu politiku Žozep Borel, koji će biti domaćin sastanka, ponovio je isto. Dakle, ne govori samo kosovska strana da nema kompromisa u pogledu teritorijalnog integriteta. To kažu posrednici. Sada je pitanje sa Beogradom. Šta bi Vučić prihvatio i zašto bi to prihvatio? – kazao je Džozef.

Ističe da postoje dve mogućnosti kada su u pitanju odnosi Bele kuće prema dijalogu i kosovskim timom za pregovore, kao i ulozi SAD.

– Dve su mogućnosti: pokušati oživeti ovaj aranžman sa Hotijem, a ne sa Tačijem, i pokušati postići taj ekonomski sporazum, ili usko koordinirati sa Evropljanima i podržati njihove napore. Obe mogućnosti su komplikovane za Belu kuću, zbog činjenice da je teško okupiti sve faktore i činjenice da su administracija i ambasador Grenel pogoršali odnose sa Evropom uopšte i posebno sa Nemačkom. Dakle, Bela kuća sada nije u snažnoj poziciji da krene napred ni na jednom putu. Može se nadati da je naučila iz ovih grešaka i da će pokušati učiniti pravu stvar, koordinirajući sa našim evropskim saveznicima kako bi se ovaj spor rešio – zaključio je Džozef.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here